Annons

Annons

Annons

Annons

Ingmarstorp

De lagar mat för psykisk hälsa

Deltagare i projektet Välkommen på middag träffas under trivsamma former och bjuder varandra på mat.

Annons

Personer med funktionsvariation ska bjuda varandra på middag i ett nytt projekt för att förebygga psykisk ohälsa. Projektet Välkommen på middag startar bland annat i Tidaholm efter årsskiftet.

Det nya projektet Välkommen på middag riktar sig till personer med intellektuell funktionsvariation och vill verka för att förebygga psykisk ohälsa och bryta isolering. Deltagarna träffas i sina hem och bjuder, som namnet antyder, varandra på middag. Allt för att träffa nya vänner och ha roligt tillsammans.

– Vi som studieförbund jobbar mycket med den här målgruppen av personer med utvecklingsstörning och funktionsnedsättning. Vi vill främja att man klarar sig så mycket själv som möjligt och att man kan bryta ensamhet och komma samman. Att bjuda hem någon är inte så vanligt i denna målgrupp, utan oftast umgås man på andra sätt, som i daglig verksamhet, säger Anna Anteryd, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan som driver projektet tillsammans med Hushållningssällskapet Väst.

Annons

Annons

Projektet har fått inspiration från tv-programmet Halv åtta hos mig.

– Det är många som tittar på Halv åtta hos mig och tycker om det programmet. Projektet bygger lite på detta, men vi sätter inte poäng, säger Anna Anteryd.

Deltagare i projektet kan få hjälp med planering, inköp och matlagning. Det finns även en app vid namn Matglad där det finns recept som kan användas.

Middagsgrupperna består av tre-fyra personer som omväxlande träffas hos varandra. I projektet har speciella ”pratkort” tagits fram som gör det enkelt att hitta samtalsämnen.

Välkommen på middag har varit ett pilotprojekt finansierat av Arvsfonden, men ska nu breddas med ny finansiering från Postkodstiftelsen. Det är på gång på flera orter i Västra Götaland och i Skaraborg är det Tidaholm som ligger längst fram, då en person på Vuxenskolan i Tidholm gått en cirkelledarutbildning.

– Det är på gång i Tidaholm i februari, säger Anna Anteryd, som tror att projektet kommer att spridas till fler kommuner.

Annons

Annons

Till toppen av sidan