Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Blåljus

Storbrand på Rödjorna utanför Skara

En jättebrand utbröt i natt på Rödjorna vid Skara.

Annons

Strax efter midnatt började det att brinna på återvinningsanläggningen Rödjorna utanför Skara. Brandmän kämpade mot gnistregn och stora lågor och det kommer att lukta brandrök i Axvall under hela torsdagen.

Branden spred sig och det var stora lågor.

Tony Engdahl, stabsbrandmästare på samhällsskydd mellersta Skaraborg, säger att branden har spritt sig i en stor hög av torrsopor som skulle transporteras till värmeverk för förbränning.

– Branden var som mest 75x150 meter stor men nu (05-tiden) är den 30x30 meter så det går åt rätt håll.

Tretton brandmän, sex enheter, från Skara, Falköping och Götene har kämpat med branden hela natten. Återvinningsanläggningen Rödjorna har personal med grävskopor som hjälper till.

Annons

– Ett problem är att det blåser kraftigt vilket gör att det bildas gnistor och gnistregn. Några av oss får springa runt och jaga gnistor så att det inte tar sig, andra släcker och några sköter grävskoporna.

”Hänt förut”

Orsaken till branden är troligen att soporna lagts i en så stor hög att det skapats en förmultningsprocess vilket höjer temperaturen kraftigt i högen och förr eller senare börjar det att brinna.

Annons

– Det händer på soptippar och har hänt här förut.

Brandmännen har arbetat hela natten på platsen och kommer att bytas av vid sju-tiden på morgonen.

Vid 09-tiden var det fortfarande flera styrkor på plats och man har även skickat upp en drönare i luften för att få en överblick över brandområdet.

Stäng fönster och dörrar

Sandra Brogren på Rödjorna vädjar om att allmänheten ska hålla sig borta från platsen.

– Det är mycket tung trafik och räddningstjänst som ska passera och av säkerhetsskäl undanbedes privatpersonen att komma till anläggningen idag, säger hon.

Skara kommun skriver på sin hemsida att det kommer att lukta brandrök i Axvall under hela torsdagen. Vill man undvika att få in brandlukten ska man stänga fönster och dörrar.

Perry Malmberg är räddningstjänstens insatsledare på plats under torsdagen. Han ansåg på förmiddagen att branden var under kontroll. Men hade ingen prognos på när släckningsarbetet kunde vara klart.

– Det är en fråga om tid i detta fallet. Vi är beroende av maskinernas kapacitet. Vi kan inte gräva för mycket och måste även ha vatten med på samma gång. Vi har lite att bita i en stund framöver.

Annons

Vid 13.30-tiden på torsdagen meddelade stabsbrandmästare Ola Jakobsson att räddningstjänsten var kvar på platsen till cirka 14.00. Branden är under kontroll.

– Det är möjligt att det kommer brinna i flera dygn till. Det är väldigt svårsläckt och mycket glöd. Personal på återvinningsanläggningen får bevaka branden så att det inte blossar upp igen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy