Annons

Annons

Annons

Annons

Skara

Matilda mår bättre efter operationerna: "Allt tyder på ett lyckat resultat"

Text: 

Den stora operationen av nackskadade Matilda Nordling i november gick bra. I tisdags kväll genomgick hon dock en till på sjukhuset i Barcelona, uppger hennes pappa Martin Sandin.

Matilda Nordling låg på sjukhuset i Lidköping när hon till slut fick besked om att hennes operation i Spanien skulle bekostas av regionen.

– Hon opererades som planerat den åttonde november. Tiden efter har förstås varit jobbig, men allt tyder på ett lyckat resultat. Hon har varit uppe och gått, vilket hon inte kunde före operationen. Och också fått tillbaka en styrka i armar och händer. Hon kan till och med skruva av korken på en colaflaska, berättar Martin Sandin.

– Självklart har hon ont fortfarande, men inte alls i den utsträckning eller på samma sätt som före operationen, tillägger han.

Operationen var omfattande. Bland annat användes delar av Matildas revben för att stabilisera ena sidan av nacken och metallplattor skruvades fast i hennes ryggrad, berättar pappan.

Annons

Annons

– Man hämtar sig inte över en natt efter en sådan operation även om många nästan tycks tro det. Att hon ska springa redan. Rehabiliteringen kommer ta tid, man räknar med minst ett år, påpekar han.

Före, under och efter operationen har familj, vänner och släktingar turats om att vara vid Matildas sida. Martin Sandin betonar hur fantastiskt det känns, för Matilda och hennes allra närmaste, med alla som varit och fortfarande är involverade i hennes situation.

Men även om Matilda gjort framsteg efter operationen i början av november opererades hon på nytt i tisdags kväll.

Pappan berättar:

– Matilda hade svåra kramper före operationen. De försvann inte, men mildrades efter den. Man bedömde att de orsakades av en förträngning i blodtillförseln från hjärnan och därför gick man in igen för att öppna upp och vidga flödet.

I kväll, torsdag, tar han flyget ner till Barcelona igen.

– Jag har fått rapporter om att hon redan ser lite piggare ut och det ska bli skönt att vara vid hennes sida igen. Sedan får vi låta tiden läka.

Har ni någon uppfattning om när hon kan komma hem igen?

– Det vet vi ingenting om. Innan andra operationen trodde vi att det skulle ske före jul, men så blir det inte. Och det spelar ingen roll. Det får ta den tid det tar.

Behöver ni vara oroliga för kostnaden?

Annons

– Nej. Eftervården kostar, men det är fixat. Vi behöver inte oroa oss.

Matilda Nordling var 13 år gammal när hon fick en tjock madrass och två skolkamrater över sig. Därefter följde över ett decennium av mycket svåra smärtor och feldiagnosticeringar.

Hennes historia har berört många och tidningen har tidigare berättat att människor, genom en insamling via sociala medier, skänkt över en halv miljon kronor för att hon skulle kunna opereras utomlands. Till slut beslutade Skaraborgs sjukhus att bekosta den nödvändiga operationen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan