Annons

Annons

Annons

Annons

Skövde

Platåbergen kan bli global geopark

Text: 

Platåbergslandskapet i Västergötland kan bli Sveriges första Unesco Globala Geopark. Om ett år ska ansökan från nio kommuner vara klar.

Projektledaren Anna Bergengren berättade om planerna på en geopark i Västergötland.

Deltagarna bjöds på platåberg av grädde och marsipan.

Annons

Om ett år ska nio kommuner i Västergötland skicka in en ansökan om att bli godkända som Sveriges första Unesco Globala Geopark.

På onsdagen kom bland andra Per Magnusson, biträdande generalsekreterare i Svenska Unescorådet, Kristin Rangnes, bland annat chef för Gea Norvegica Unesco Globala Geopark i Norge och Torbjörn Persson, geolog och guide för Platåbergens Geopark till Kulturhuset i Skövde för att delta i ett möte med bland andra representanter för de nio deltagande kommunerna, Västsvenska turistrådet samt projektledaren Anna Bergengren.

Annons

Syftet var att lära sig mer om geoparker, de unika natur- och kulturmiljöer som finns i platåbergslandskapet och hur projektgruppen arbetar för att göra området till ett internationellt besöksmål.

– Eventet arrangerades också för att dels markera att det är ett år kvar innan ansökan ska skickas in, dels lansera vår nya besöks-app med hundra besöksmål nedladdade och vår uppdaterade hemsida, berättar projektledaren.

Någon gång mellan den första oktober och sista november nästa år ska de nio kommunernas ansökan skickas in till Unesco. Under sommaren måste ansökan vara klar för att de deltagande kommunerna ska hinna godkänna den, säger hon.

För närvarande finns det 140 godkända Globala Geoparker i 38 olika länder. Godkänns platåbergslandskapet blir det det första i Sverige.

– Alla våra nordiska grannländer har redan geoparker, påpekar Bergengren.

Hur stora chanser har platåbergen?

– Ett av de viktigaste kriterierna för en ansökan är att platsen ska vara unik i världen. Och det kravet är vi helt övertygade om att landskapet runt platåbergen uppfyller. Men det måste också vara ett publikt projekt som kommer en bred allmänhet till godo, säger hon och fortsätter:

Annons

– Man kräver också en långsiktig finansiering och stabil organisationsstruktur och det är den biten vi nu arbetar med för att uppfylla.

Den tänkta geoparken sträcker sig över kommunerna Trollhättan, Vänersborg, Grästorp, Lidköping, Götene, Skara, Mariestad, Skövde och Falköping. Grästorps kommun är projektägare.

Annons

Annons

Till toppen av sidan