Annons

Annons

Annons

Trädgårdsstaden

"Fyrverkerier är till för nyårsafton"

Fyrverkerier är fint vid tolvslaget på nyårsafton, men de uppskattas av långt från alla. Särskilt skjutandet innan nyårsafton är ett problem, som Söderströms som är stora på fyrverkerier gör vad de kan för att begränsa genom att bara sälja dem dagarna innan nyårsafton.

– Nu flyttar vi allt till nyår där det ska vara, säger Jerry Barath, VD på Söderströms.

Jerry Barath, VD på Söderströms som är en av butikerna i Skövde som säljer fyrverkerier. De har valt att begränsa antalet dagar som de säljer fyrverkerier för att göra vad de kan för att minska skjutandet innan nyårsafton. Kunderna verkar vara inne på samma linje, då fyrverkeritårtorna är mest populära. De kostar mer och är därför något man sparar till tolvslaget.

Det nya året ska firas in traditionsenligt och en del av traditionen är just fyrverkerier. Något som varit omdebatterat de senaste åren, då inte alla håller sig till att skjuta fyrverkerier enbart på nyårsafton. Det skrämmer hundar, djur, barn och andra skotträdda, för på nyårsafton är alla beredda på smällandet, men inte dagarna innan och efter.

Söderströms är en av butikerna i Skövde som är stora på fyrverkerier, när tidningen var där var det en ständig ström av besökare som kom för att köpa fyrverkerier. Söderströms säljer dem på ett ansvarsfullt sätt och väntar tills efter jul med att börja sälja dem. Lördagen 29/12, söndagen 30/12 samt nyårsafton är då de säljer fyrverkerier som mest.

Annons

Annons

Detta för att smällandet av fyrverkerier inte ska pågå i veckovis utan just på nyårsafton då det hör till traditionen att fira med fyrverkerier.

– Redan för många år sedan var vi i kontakt med andra butiker för att komma överens om att vänta tills efter jul med att börja sälja, men vissa ville inte. Men vi gör så ändå, för fyrverkerier är till för nyårsafton. Nu gör branschen så överlag för att motverka okynnesskjutandet, säger Jerry Barath, VD på Söderströms i Skövde.

Samtidigt är det alltid de som köper fyrverkerier som har eget ansvar för att skjuta dem på ett säkert och hänsynsfullt sätt.

Söderströms har tidigare år haft fyrverkeridemonstration på Billingehov, men efter de senaste årens debatt kring fyrverkerier har de lagt ner den.

– Den var jättepopulär, det var 1000-tals som kom dit. Nu får vi klagomål för att vi inte har, men fyrverkerier är jobbigt för hundar. Nu flyttar vi allt till nyår där det ska vara.

Många av kunderna som köper fyrverkerier verkar vara inne på samma linje, för de populäraste produkterna är större fyrverkeritårtor. Det är en låda med färdiga fyrverkerier som man bara behöver tända stubinen på en gång och sedan är fyrverkeriet igång.

– Det är mindre jobb, för allt är redan klart. Man får också finast kvalité på fyrverkerierna. Det är inget som man skjuter på torsdagen innan, det sparar man till nyårsafton.

Annons

Sommaren 2019 gäller nya regler för fyrverkerier, då måste man ha tillstånd för att skjuta raketer på pinne. Syftet är att minska risken för olyckor, då en stor andel fyrverkerirelaterade olyckor har med just raketer på pinne att göra. För Söderströms del innebär det de nästa år inte kommer sälja just sådana raketer. Den nya lagen påverkar inte fyrverkeritårtor, så det kommer man fortsatt att sälja nästa nyår.

Annons

– Tårtorna är säkrare, de går rakt upp och inget riskerar åka in i fönster, säger Jerry Barath.

När man skjuter fyrverkerier gäller det givetvis att visa hänsyn och följa säkerhetsanvisningarna. Enligt Skövde kommuns lokala ordningsföreskrifter är det totalförbud att tända fyrverkerier i Skövde centrum, Södra Ryd och vid Skaraborgs sjukhus utan tillstånd från polisen. Det är inte heller tillåtet att skjuta inom 100 meter från ett sjukhem, äldreboende eller en kyrkogråd. Övriga platser i Skövde tätort och andra tätorter är det tillåtet att skjuta fyrverkerier på nyårsafton mellan klockan 20.00 till 01.00.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan