Annons

Annons

Annons

Jönköping

Svenska turister flyr thailändska öar – värsta stormen på 60 år väntas

Tiotusentals turister, däribland många svenskar, har lämnat paradisöarna på Thailands ostkust. Den värsta stormen på nästan 60 år befaras och på öarna förbereder sig invånare och turister på några besvärliga dygn.

Tiotusentals turister, däribland många Svenskar, har lämnat paradisöarna på Thailands ostkust.

Stormen Pabuk väntas dra in över Thailands ostkust denärmaste dagarna. Stormen kan vara den värsta i regionen på nästan 60 år och många turister flyr nu paradisöarna, bland annat det populära resmålet Koh Samui, Thailands tredje största ö, och Koh Phangan.

Annons

Annons

Den marina nationalparken Mu Ko Ang Thong, som består av 42 öar i Thailandviken, kommer att vara stängd mellan den 3 och 5 januari och färjetrafiken från Koh Samui kommer upphöra från och med torsdag eftermiddag lokal tid.

– Pabuk kommer sannolikt bli den mest förödande stormen i regionen sedan 1962, säger Seree Supratid på centret för klimatförändringar och katastrofer vid Rangsit-universitetet, enligt al-Jazira, skriver Aftonbladet.

1962 dog 935 personer i den tropiska stormen Harriet.

Häftiga skyfall, vindar upp emot 25 meter per sekund och höga vågor väntas nå öarna på fredag natt, innan den når fastlandet. Vanligtvis brukar denna tiden på året präglas av fint och soligt väder i Thailand och många Svenskar och andra turister är därför det och semestrar på vinterhalvåret.

Som värst väntas stormen bli under torsdagskvällen och natten mot fredag lokal tid. Då varnar myndigheterna för vindbyar på uppemot 45 meter per sekund.

TT rapporterar på torsdagen att svenska researrangörer har höjt beredskapen inför den annalkande stormen. Resebyråerna uppger att de har fått många frågor om situationen som rör svenska turister i Thailand och Vietnam.

Annons

– Med anledning av stormen har vi skickat ett sms till alla kunder som befinner sig i något av de två länderna att hålla sig uppdaterade och följa uppmaningar från hotellpersonal och lokala myndigheter, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig för Tui i Sverige.

Resebyrån Apollo uppger att de för säkerhets skull har ställt in ett antal utflykter i området som var planerade till fredagen och lördagen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan