Annons

Annons

Annons

Jönköping

Ebolafall i Sverige avblåst efter lugnande provsvar

Ett misstänkt Ebolafall upptäcktes på en akutavdelning i Enköping under fredagen. Avdelningen stängdes av och den manlige patienten isolerades, skrev Region Uppsala i ett pressmeddelande.

Senare på fredagskvällen kunde faran blåsas över sedan lugnande provsvar kommit – som visade att mannen inte smittats av ebola.

Ett misstänkt Ebolafall upptäcktes på en akutavdelning i Enköping under fredagen. Avdelningen stängdes av och patienten isolerades, skrev Region Uppsala i ett pressmeddelande.

Det var vid kvart i ett på fredagen som Region Uppsala skickade ut ett pressmeddelande om att en patient som misstänktes bära på Ebola hade kommit in till lasarettet i Enköping.

Annons

– Patienten kom in till lasarettet under förmiddagen. Den ska då haft blodiga kräkningar, vilket kan vara ett symptom på ebolasmitta, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Region Uppsala till unt.se.

Annons

– Patienten ska ha kommit hem från en resa i bland annat Burundi, i centrala Afrika, för tre veckor sen, men ska så vitt vi vet inte ha besökt områden där det finns aktiv ebolasmitta.

Den drabbade patienten vårdades senare på fredagen av specialutbildad personal på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Akuten på lasarettet i Enköping var tillfälligt stängd efter händelsen och personal som träffat patienten omhändertogs, uppgav TT.

Ebola är en smittsam sjukdom som kan orsaka livshotande blödningar. Ebolaviruset upptäcktes första gången 1976 i Demokratiska republiken Kongo.

Svensk sjukvård har höjd beredskap för att ta hand om ebolafall, enligt MSB:s sajt Krisinformation. I Linköping finns en speciell högisoleringsenhet där ebolapatienter kan vårdas. Där finns också en särskild ambulans för att transportera smittade patienter, skriver TT.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan