Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Skattesänkningar istället för sommarlovskort för de unga

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

STOCKHOLM 20031021

Annons

Sommarlovskorten försvinner. Nu kräver insändarskribenterna svar - var det för att få unga att röra sig mer?

Efter sommaren 2018 var det många ungdomar som med hjälp av kollektivtrafiken hade upptäckt nya möjligheter och sett nya platser. De kunde åka utan att behöva fundera över om de hade råd att ta tåget till Göteborg eller bussen in till Skövde, Borås eller Trollhättan.

Sommarlovskort på kollektivtrafiken för ungdomar var en av de bästa frihets- och jämlikhetsreformer som regeringen Löfven genomförde under förra mandatperioden! Denna populära satsning för ungdomar fortsätter dessvärre inte 2019 - den stoppas av M-KD och SD i och med den budget de röstat igenom i riksdagen.

Annons

Annons

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Jakob Forssmed försvarar borttagandet av sommarlovskorten med att reformen riskerar att gå ut över vården (Dagens samhälle, 2/1). Om det handlar om att få mer pengar till vården, varför ligger det då i samma budget enorma skattesänkningar?

Forssmed tycker också att sommarlovskorten ska bort för att ungdomar rör på sig för lite, dock utan att reflektera över att reformen sannolikt ledde till att ungdomar rörde på sig mer då de kunde ta kollektivtrafiken till aktiviteter. Visst är det ett problem att många barn och vuxna rör på sig för lite, men det problemet avhjälps knappast av att ta bort sommarlovskortet.

Eller tycker Forssmed och övriga inom KD, M och SD att ungdomar ska gå, jogga eller cykla milen till Uddevalla, Lidköping eller Ulricehamn för att hälsa på vänner eller bara få en skön sommardag med vänner? Ska ni framföra det när sommarlovet närmar sig: ”En av anledningarna till att vi tog bort sommarlovskorten var för att ni rör på er för lite”.

Alex Bergström (S)

Oppositionsråd i Västra Götalandsregionen

Lina Ahl (S)

Ordförande SSU Skaraborg

Johan Ask (S)

Oppositionsråd Skövde

(S)

Kommun och Regionpolitiker

Till toppen av sidan