Annons

Annons

Annons

Annons

Mordmisstänktas plan: Ville starta lokal Brödraskapet Wolfpack-avdelning

Annons

Två av huvudmännen i mordet på en 44-åring i Moholm höll på att starta en lokalavdelning till den kriminella organisationen Brödraskapet Wolfpack.

Det framgår av den mycket omfattande utredning som följde på dödsskotten och misshandeln av offret.

Det står också klart att polisen under våren fått information om planerna.

När den mordåtalade får frågor om planerna under polisförhören svarar han bara;

– Inga kommentarer...

LÄS MER: Åklagaren ser tänkbart motiv till mordet i Moholm

LÄS MER: Åklagaren: ”Mannen mördades med två skott i huvudet”

Men i ett avlyssnat telefonsamtal med en släkting säger han sig ha fått klartecken att bli vicepresident i området.

LÄS MER: Idag kommer åtalet i Moholmsmordet

Annons

Brödraskapet uppstod i mitten på 90-talet, från början var de ett gäng för intagna på fängelser, men fick sedan avdelningar utanför murarna.

Annons

– Det är naturligtvis inte bra med personer med det här våldskapitalet vill etablera Wolfpack i Skaraborg, säger Lars Johansson på enheten för grova brott.

Är de nu etablerade i Skaraborg?

– Det kan vi faktiskt inte säga i dagsläget, fortsätter Johansson.

Klart är i alla fall att männen bakom planerna försökt få kontroll av delar av narkotikahandeln i Skaraborg, flera av de misshandelsfall som finns med i utredningen visar också att de vill poängtera sin makt.

Oense om misshandel

En teori är att huvudmännen och den mördade 44-åringen kan ha hamnat i bråk om misshandelsfallen och att det kan ha varit en del av motivet till dödsskjutningen.

I utredningen kan man bland annat läsa;

"Efter underrättelseinhämtning konstaterades att det finns substans i detta rykte. Bland det inkomna underrättelsematerialet namnges ett antal involverade personer som skulle bli huvudpersoner för BSK Skaraborg"

Efter att polisen fått informationen började utredarna med spaning och hemlig avlyssning av den person misstänks för själva mordet i Moholm.

Droghantering

Magnus Karlsson är chef för polisens utredningsgrupp för grova brott. Han har berättat att det varit traditionellt underrättelsearbete som lett fram till åtalet.

– Det började som ett vanligt narkotikaärende, men under utredningens gång framkom det att männen även kunde misstänkas för en rad andra grova brott, säger Magnus Karlsson.

Annons

Annons

Enligt honom handlar det i botten om hantering av illegala droger i olika omfattning.

Hittades död

Det var den 9 juli som en död man hittades i Moholm. Polisen uppgav då att det kunde finnas kopplingar till en person som anmäldes försvunnen några dagar tidigare och där det misstänktes människorov. Det var anhöriga som anmälde honom försvunnen den 5 juli.

Senare berättade polisen att kroppen nu var identifierad som den försvunne mannen. Han misstänktes ha bragts om livet, därför omrubricerades ärendet till mord.

På onsdagen kom alltså det omfattande åtalet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan