Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Sjöstedts (V) besked om regeringen

Text

Vänsterpartiet säger i nuläget nej till överenskommelsen mellan S+MP+C+L. Det meddelade partiledare Jonas Sjöstedt (V) på måndagen.

Men V öppnar för att släppa fram Stefan Löfven (S) om saker i överenskommelsen kan förändras. Talmannen Andreas Norlén meddelade senare att statsministeromröstningen skjuts upp i två dagar.

Stockholm

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt när han anlände till riksdagen under måndagsmorgonen. Vid den tidpunkten ville han inte lämna besked utan hänvisade till pressträffen vid lunchtid efter mötet med talmannen.

Jonas Sjöstedt sa så här när han mötte medierna om partiets ställningstagande att i nuläget inte släppa fram Stefan Löfven.

– Det finns orimligheter som vi först måste hantera.

För att statsministeromröstningen ska gå igenom krävs mindre än 175 nej-röster i riksdagen. Sedan tidigare har M+KD+SD aviserat att de kommer att rösta nej till överenskommelsen mellan S+MP+C+L som offentliggjordes i fredags. De tre oppositionspartiernas mandat i riksdagen innebär 154 nej-röster. Därmed har Vänsterpartiet avgörandet inför omröstningen. Om partiets 28 ledamöter röstar nej så blir det en majoritet emot och Stefan Löfven (S) kan inte tillträda som statsminister.

Annons

Annons

– Så som situationen är nu, när det gäller att försöka trycka ut oss från normalt politiskt inflytande, så är vi inte där. Vi söker därför vägar framåt. Vi kommer använda de kommande dagarna för att hitta lösningar, vilket jag är övertygad om att Löfven också vill ha, säger Jonas Sjöstedt (V).

V-ledaren förtydligade dock att partiets önskan hela tiden har varit att Stefan Löfven (S) ska bli statsminister i den tilltänkta regeringen. Beskedet var också att Vänsterpartiet inte förhandlar om överenskommelsen med Centern eller Liberalerna utan enbart med Socialdemokraterna och Stefan Löfven.

– Vi ser problem. Vi är både förvånade och besvikna över hur långt höger ut Stefan Löfven varit beredd att gå. Det skulle bli den mest högervridna socialdemokratiska regering Sverige sett, säger Jonas Sjöstedt.

Det är främst skrivelsen om att Vänsterpartiet ska utestängas från politiskt inflytande som har irriterat.

Samtliga åtta partiledare träffade under måndagen talman Andreas Norlén. Även Stefan Löfven mötte han medieuppbådet efter mötet och sade sig vara nöjd med överenskommelsen som Socialdemokraterna slutit med MP+C+L.

Apropå hotet om att V kunde fälla regeringsöverenskommelsen sade Stefan Löfven att han kan förstå att partiet irriterar sig på beskedet från C och L om att de inte ska få något inflytande över politiken. Enligt S-ledaren finns det alltjämt möjligheter för samarbete med Vänsterpartiet i vissa frågor.

Annons

– Vi socialdemokrater har aldrig, kommer aldrig, jämställa V med SD, säger Stefan Löfven (S).

Annons

Under måndagsmorgonen sade L-ledaren Jan Björklund att det är rimligt att onsdagens tilltänkta statsministeromröstningen flyttas fram om det skulle visa sig att Vänsterpartiet inte accepterar överenskommelsen. Även Jonas Sjöstedt (V) uttryckte att det kan vara läge att ge mer tid till förhandlingarna innan det är dags att rösta i riksdagen.

På måndagseftermiddagen uppgav talmannen Andreas Norlén vid en pressträff att statsministeromröstningen skjuts upp till fredagen.

– Om nu flera partiledare ber om viss ytterligare tid och det innebär att regeringsbildningen därmed går att lösa kan jag inte neka viss förlängning, säger Andreas Norlén.

Det kommer nu att bli en ny talmansrunda på onsdag för att kunna nominera en statsministerkandidat till fredag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan