Annons

Annons

Annons

Skövde Centrum

20 sjuksköterskestudenter spärras efter tentamiss

Text: 

Ett 20-tal sjuksköterskestudenter vid Högskolan i Skövde, som hittills klarat 120 av totalt 180 poäng, spärras helt från utbildningen under åtta månader. Orsak: de har missat en tenta på 1,5 poäng.

Högskolan välkomnar sjuksköterskestudenter 2016, året efter påbörjade 120 elever utbildningen. Nu har 20 av dem spärrats, uppger en av dem som drabbats.

– Vården skriker efter sjuksköterskor och läkare, som vi mött under vår praktik, säger att de är mer än nöjda med oss. Ändå spärrar de av och försätter oss i en helt omöjlig situation, säger en av de drabbade studenterna.

Vårterminen 2017 började drygt 100 elever på sjuksköterskeprogrammet vid Högskolan i Skövde. En av dem berättar att när gruppen, i slutet av sin tredje termin, var ute på praktik så skulle de också göra en tenta i läkemedelsberäkning. En tenta som skulle ge dem ytterligare 1,5 poäng, berättar hon.

Annons

– Många var stressade och valde att hoppa av tentan i maj för att i stället satsa på den när den återkom som omtenta under hösten 2018.

Annons

I slutet av november var det dags.

– Då var en ny lärare ansvarig och vi ställdes inför frågor som var helt orimliga, ologiska och omöjliga att svara på. Det var kaos i tentasalen. Många grät eftersom de förstod att de inte skulle klara av den och därmed bli spärrade från utbildningen. Läraren, som varken kan läkemedelsberäkning eller är sjuksköterska, stod bara där med armarna i kors, berättar eleven.

Resultatet, endast 9 av 90 elever godkändes, talar sitt tydliga språk, anser hon.

– Aldrig tidigare har så få klarat av tentan på den aktuella kursen. Ser de inte det, frågar hon sig.

Studenterna protesterade och fick löfte om ett nytt försök strax efter. Men förberedelsetiden blev allt för kort och när dagen var inne satt de där igen utan att kunna svara på frågorna.

– Efter andra gången ströks en fråga och då godkändes en av tolv elever. Det var ännu värre än tidigare, vi kunde ingenting och gick därifrån.

Studenten betonar att gruppen fram tills dess i princip fått godkänt på alla andra tentor och klarat 120 av utbildningens totala 180 poäng.

Redan i september hade studenterna dock fått besked från en lärare om att tentan i läkemedelsberäkning skulle återkomma i början av 2019 och att de också var välkomna att skriva den då. Och den chansen tänkte de ta.

Men i början av året upplevde studenterna en, enligt studenten, otillräcklig tydlighet och kompetens i kommunikationen med kurs- och programledningen om vad som skulle gälla. De skickade ett brev till ledningen och bad att få situationen förklarad för sig.

Annons

Annons

Några dagar senare kom svaret och enligt det har skolan aldrig lovat att ta hänsyn till provet den 12 januari eftersom det ligger för sent.

Trots det gjorde studenterna tentan, men resultatet kommer alltså inte att räknas.

– Det här får oerhört stora konsekvenser för oss som individer. Vi spärras helt av från våra studier fram till september. Vi ställs utan inkomst och det ligger kanske inte på högskolan att ta hänsyn till vår privatekonomi, men däremot borde väl inte motstridiga och för studenter livsavgörande besked kunna ges på detta sätt med minimal framförhållning, säger studenten.

– Jag försäkrar, vi jobbar stenhårt och lägger ner blod, svett och tårar för att fullfölja vår drömutbildning. Vi vill inget annat än att få förståelse för vår utsatta situation och vill bara ha hjälp att reda ut detta. Och vi kommer att anmäla skolan till både Skolverket och Universitetskanslerämbetet, fortsätter hon.

Tidningen sökte förgäves under tisdagen Jan-Eric Claesson samt Lars Westin, båda programansvariga för utbildningen. På eftermiddagen kontaktas vi av Britt-Marie Gunnarsson, adjunkt i omvårdnad och hon beklagar situationen elevgruppen hamnat i.

– Jag förstår, på ett personligt plan, att de är jätteledsna. Men vi följer bara regelverket och för att få delta i verksamhetsförlagd utbildning måste man vara godkänd på tentorna. Det handlar om patientsäkerhet. Den här terminen är cirka 50 procent av deras utbildning förlagd ute i verksamheter, säger hon.

Annons

Har du tittat på frågorna?

– Det ligger på examinatorn att bedöma frågorna.

Har det skett inför den aktuella tentan?

– Det utgår jag ifrån.

Vad har du för förklaring till varför endast, enligt eleven, 9 av 90 elever klarade den?

– Jag har ingen förklaring till det, mer än att man måste ha alla rätt.

Vore det inte intressant att analysera det?

– Absolut. Och det har gjorts en extra omtenta.

Finns det inget sätt att lösa det här?

– I dagsläget följer vi de regler som gäller.

Har du något råd att ge elevgruppen?

– Jag tycker de ska sikta in sig på att klara tentan under vårterminen. De är spärrade från den verksamhetsförlagda utbildningen men kan delta i teoretiska kurser.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan