Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Det behövs mer verklighet för att lösa lidandet i trafiken

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Självkörande fordon i all ära - trafiksäkerhetsarbetet få ett mer verklighetsanpassat fokus. Det menar Thomas Morell i en insändare.

STOCKHOLM 20180605

2018 var ett svart år för trafiksäkerheten med hela 325 personer omkomna i trafiken, den högsta siffran sedan 2009.

2019 kunde inte få en sämre start ur trafiksäkerhetssynpunkt när en enda trafikolycka skördade sex dödsoffer.

Det ökande antalet döda i trafiken har många orsaker och lösningarna är långt ifrån enkla.

Trafikverket skriver på sin hemsida, ”Under 2018 har det skett en ökning av olyckor där tunga lastbilar har varit inblandade”. Det är säkerligen sant, men är det hela sanningen? Att en lastbil är inblandad i en olycka innebär inte per automatik att den orsakat olyckan. Vid den svåra olyckan utanför Kiruna var en lastbil bevisligen inblandad, men orsaken måste tillskrivas andra faktorer.

Annons

Annons

För några dagar sedan deltog jag i den årliga konferensen Transportforum i Linköping. På plats fanns politiker, myndigheter, forskare och andra inom trafiksektorn.

Trafiksäkerhet var förvisso uppe i seminarieform, men fokus låg i huvudsak på självkörande bilar. Hela konferensen snöade bokstavligt talat in på elektriska och självkörande fordon.

Visst, framtiden kommer med all säkerhet innehålla både elektriska och självkörande fordon eftersom utvecklingen går däråt.

Även om framsteg görs, är varken de tekniska eller juridiska knutarna lösta i dagsläget och det lär dröja många år innan de självkörande fordonen löser problematiken med svåra olyckor.

Vi har i dagsläget en trafiksäkerhetsdebatt som fokuserar på något som möjligen kan bli verklighet om tio eller tjugo år, vilket är förödande för trafiksäkerheten.

Människor dödas här och nu, därför måste trafiksäkerhetsarbetet få ett mer verklighetsanpassat fokus!

Sverigedemokraterna har i motioner till riksdagen föreslagit åtgärder för att öka säkerheten på våra vägar. Vinner våra förslag gehör i kammaren kan vi vända olyckstrenden ute på vägarna och skapa en säker trafikmiljö för alla trafikanter.

Sverigedemokraterna välkomnar givetvis tekniska lösningar som exempelvis självkörande fordon, men man måste vara realistisk i arbetet med trafiksäkerhet.

Annons

För oss Sverigedemokrater är det otänkbart att inte göra allt som står i vår makt för att minska det mänskliga lidande som orsakas av trafikolyckor.

Olyckan utanför Kiruna lämnar en bitter eftersmak eftersom den av allt att döma orsakats av en brist i vägmiljön och att många trafikanter under lång tid varnat för vägens utformning.

Trafiksäkerheten kan inte vänta på någonting som möjligen kan komma i framtiden, vi måste agera nu.

Thomas Morell, riksdagsledamot

Sverigedemokraterna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan