Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Missing People har 50 000 i skallgångsregister

Det blev ett synnerligen intressant föredrag Jan-Olof Säll höll på SPFs första månadsmöte. Han är ledare för den lokala insatsgruppen i Missing People och hemmahörande i Karlsborg.

Jan-Olof Säll

Missing People är en frivilligorganisation som deltar i sökandet efter försvunna personer. Jan-Olof Säll har bakgrund som pansarofficer, och kan som han själv uttryckte det peka med hela handen. Säkerligen viktigt eftersom strikta regler för vad man som sökare får och inte får göra gäller.

För sju år sedan bad en mamma i Göteborg om hjälp på Facebook. Hennes son var försvunnen. Hon fick ett enormt gensvar. Detta blev upphovet till det som idag kallas Missing People. De var sex personer i starten. Idag drivs den av 250 frivilliga och 50 000 registrerade i deras skallgångsregister!. De har samarbete med ABF, Sjöräddningssällskapet, Svensk Orientering och Röda Korset.

Annons

Annons

Varje år anmäls 8000 personer försvunna. Missing People finns med i sökandet efter cirka 650.

När en anmälan når Missing People är målet att en insats sker inom sex timmar och att insatsen ska rädda liv. Så sker också i 80 procent av fallen. Om den försvunne hittas avliden får ändå de anhöriga möjlighet till avslut. Trots stora insatser återfinns inte alla. Hundratals anhöriga får inte klarhet, kan inte göra ett avslut.

Man skulle kunna tro att det är bland de äldre som de flesta försvinnanden sker. Så är inte fallet. Hälften av de försvunna är under trettio år. Endast ca 20 procent är 60 år och mer.

Kallas via sms

Via sms når man alla i skallgångsregistret. Antalet sökare varierar från ett hundratal och uppåt. När man letade efter Lisa Holm kom 1000 personer!

Sökarna delas in i patruller om 10-12 stycken och får sig tilldelat ett sökområde av polisen.

Man följer stigar och vägar inom området, man ordnar skallgång, man använder hundar och drönare. Man kan locka med ljud. Så hittades en liten 4-åring som knatat iväg från sin morfar. Han älskade motorcyklar och lockades fram av ljudet från en motorcykel.

Söker man efter ett barn inriktar man sig på ett område inom radien 1 km från stället där det försvann.

När en anmälan sker måste det kontrolleras att polisanmälan skett och minst två anhöriga måste bekräfta försvinnandet. Det finns de som har oärliga syften med sin anmälan. Man måste också ta reda på om det finns något hinder mot efterlysning – exempelvis skyddad identitet.

Det är en fantastisk insats denna organisation gör. Enormt uppskattad av polisen och alla som fått hjälp!

Många personer finns i skallgångsregistret. Antalet medlemmar är mindre. Medlemmar, sponsorer och gåvor behövs och Missing People har ett 90-konto - ett konto med insamlingskontroll. En organisationen väl värd ditt stöd.

Ann-Katrin Kvarnliden

Annons

Annons

Till toppen av sidan