Annons

Annons

Annons

Annons

Skara

Annika Eclund (KD) blir utan riksdagsplats

Annika Eclund förlorade sin riksdagsplats till sin partiledare i höstas, då Ebba Busch Thor fick högst andel personkryss i Skaraborg. Om Ebba Busch Thor skulle ha ingått i en regering skulle Annika Eclund kunnat ersätta henne i riksdagen, men så blir nu alltså inte fallet.

Annons

Annika Eclund blir utan riksdagsplats, eftersom Kristdemokraterna inte ingår i regeringen och hon kan ersätta Ebba Busch Thor som sitter på Skaraborgsmandatet.

– Det mest sorgliga är att Allians-samarbetet har spruckit, säger Annika Eclund.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) sitter på Skaraborgsmandat i riksdagen.

Skaraborgarna har röstat fram en kristdemokrat till riksdagen, men det är inte en skaraborgare. Partiledaren Ebba Busch Thor stod överst på listan men fick även 23 procent personröster i Skaraborg. Detta var en större andel personröster än i Uppsala där hon har varit kommunalråd, varför Ebba Busch Thor kom in i riksdagen på Skaraborgsmandatet.

För Annika Eclund från Tibro, tvåan på listan, innebar det att hon förlorade sin riksdagsplats. Men det fanns en möjlighet att hon snart skulle få den tillbaka, om Ebba Busch Thor skulle ingå i regeringen, en självklarhet om en Allians-regering eller en M-KD-regering skulle bildas.

Annons

Annons

– Det har varit en osäker höst för mig. Jag har inte kunnat stänga den dörren och gå vidare med anledning av att det varit så stökigt, säger Annika Eclund.

Men till slut stod det klart att det inte skulle bli en regering med kristdemokratisk medverkan.

– Det är skönt att jag vet hur det blir för min egen del. Sedan hade jag gärna fortsatt ett tag till. Det mest sorgliga är att Allians-samarbetet har spruckit. Vi har haft ett gott samarbete i 15 år, säger Annika Eclund.

Hon avtackades av talmannen i riksdagen på onsdagen i förra veckan. Det är något som brukar ske på hösten, men även det stod på paus den stormiga politiska hösten 2018.

– Jag är tacksam för de åtta åren jag fick, det har varit en spännande resa. Nu känns det som att kartan har ritats om, det är en helt ny situation, säger Annika Eclund.

Det är heller inte omöjligt att Annika Eclund behöver hoppa in redan under denna mandatperiod.

– Om Centerpartiet ska se till att arbetsmarknadslagarna och hyresmarknaden förändras och Vänsterpartiet gör verklighet av sitt hot så blir det ett misstroendevotum mot statsministern, annars får någon ge sig. Vi kommer att leva med det här, säger Annika Eclund.

Förutom att Ebba Busch Thor skulle kunna ingå i en eventuell ny regering kan hon också behöva ersättas om hon ska vara till exempel föräldraledig. I det läget får Annika Eclund hoppa in igen.

Annons

Men nu kommer Annika Eclund att sluta avvakta regeringsbildningen och gå vidare. Hon är tjänstledig från en lärartjänst i Skövde men har även andra uppdrag på gång, som hon dock inte kan berätta mer om ännu.

Annika Eclund ska fortsatt under våren delta i Migrationsverkets insynsråd, då regeringen ännu inte kunnat utse nya representanter, men har inga andra politiska förtroendeuppdrag. Hon är ordförande i partidistriktet i Skaraborg och sitter i partistyrelsen.

– Vi har riksting i år, jag får börja fundera på min situation. En del arbeten går inte att kombinera med politiska uppdrag, säger Annika Eclund.

Annons

Annons

Till toppen av sidan