Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Götes "bonnaberättelser" gick hem i stugan

Annons

Göte Johansson från Skräddaregården Ottravad fick Gamla giffare att trivas när han kåserade under rubriken ”I huvudet på en gammal bonne.”

Tidaholm

Klart att Göte Johansson hade på sig en äkta bonnakeps på sig dagen till ära.

Göte Johansson är född och uppväxt i Dimbo. Hans familj bestod av mor och far och åtta barn

– Jag har varit bonne i 40 år. Men jag var nog ingen bra bonne, jag hade andra intressen då främst politiken.

Tiden inom lantbruket har haft skiftande karaktärer. Några saker som han minns är den positiva effekt som inköpet av en bra traktor med fyrhjulsdrift fick.

– Köpet gjordes efter noga överväganden. Framledes kunde man konstatera att så gott som alla bönder i Dimbo hade köpt lika traktorer.

Odling av mandelpotatis, de åren inte Norrlandspotatisen var klara inför surströmmingspremiären kunde man sälja hur mycket som helst.

Annons

Annons

Tung C-politiker

Göte har varit medlem i Centerpartiet sedan 16 års ålder. I början kunde man få lära sig mötesteknik med mera som framledes kom till nytta. Han blev 1964 ordinarie ledamot i socialnämnden i dåvarande Dimbo kommun. Göte var yngst av ledamöterna i nämnden.

1974 skedde kommunsammanslagningen varefter Dimbo och Hökensås kommuner införlivades i Tidaholms kommun. Detta fick till följd av att det blev borgerligt styre ett antal år. Det blev dock inga större meningsskiljaktigheter.

Göte blev även uppmärksammad i andra politiska sammanhang och valdes in i Skaraborgs läns Landsting.

1982 byggdes det vårdcentraler i hela Skaraborgs, Göte ingick i länssjukvårdsnämnden som ansvarar för människors hälsa. Ett svårt arbete många gånger. Många olika konstellationer inom de stora förvaltningarna kunde förekomma vilket ibland resulterade i oönskade underskott.

En del kulturfrågor fanns inom landstingets område. En fråga gällde uppförande av nytt Operahus. Göte med sitt intresse för denna fråga stod bakom förslaget med ett nytt operahus i Göteborg. En synnerligen arg medborgare ringde fler samtal till Göte i bostaden där personen en gång yttrade om inte Göte visste hur det gick för Gustav den III - den gången i Operahuset...

Människor jag mött: Mander Alfredsson var en dråplig berättare:

– Denne fick i uppdrag att hugga julgranar uppe på berget. Mander tog häst och vagn och startade färden. Strax kommen till Gästgivaregården låg många nyhuggna julgranar i rad vid sidan om vägen. Mander tog alla och åkte tillbaka, ingen saknade granarna efteråt.

Annons

Ute på landsbygden fick deltagarna presentera olika rim vid måltiden med gröt vid jul.

Storbonden säger: "Jag sitter vid ett nöt o äter gröt."

Annons

Mander svarade: "Jag sitter intill ett fä och äter ja mä."

Prästen irriterade sig på Manders kalvar. Prästen uppmanade Mander att ha ordning på sina kalvar.

Mander svarade: "Hade prästen ordning sina får sulle dä inte finnas så många barn på bögda."

Göte bjöd på en sånginsats också ”Jag en fattig bonddräng” fick stora applåder.

Luffare sjöng Dimbovisan

Göte kunde också berätta om anekdoter om luffare som vistades på luffarhotellet i Kavlås.

Luffarhotellet i Kavlås ringde till mig, i egenskap av ordförande i socialnämnden, att en luffare var mycket sjuk.

Göte kontaktade Gunnar med taxin som körde luffaren till Falköpings lasarett. Efter 14 dagar måste denne hämtas. Lindängens ålderdomshem tog emot luffaren som bodde där resten av sitt liv.

– Socialnämnden hade sitt möte på Lindängen. Plötsligt vid fikarasten kommer luffaren in och sjunger Dimbovisan, berättarde Göte.

Han hade också en dråplig historia att berätta;

"Luffaren kommer in till huset och frågar om han inte kan få en frusen hästskit värmder på spisen Mor i huset säger att han får köttbullar och potäter i stället, varvid luffaren tar åt sig de mesta av köttbullarna. Mor frågar varför han inte tar potäter också. Luffaren svarar att inte tar jag potäter när det bjuds på så fina köttbullar.

När luffaren träffar sin kamrat berättar han hela händelsen, kamraten tänker göra likadant vid nästa ställe, och frågar när han kommer in i köket om han kan få värma lite hästskit. Mor i köket säger här att han istället gärna får gå ut i lagårn och ta, där finns det färdigtvarmt."

Annons

Riktig Giffare

– Giff är laget i mitt hjärta, konstaterade Göte.

När han var 12 år började han cykla till Ulvesborg och tittade på Giffs matcher. Ottravadsbon Rustan Ljungberg sålde sittkäppar som Göte köpte vid kvalmatchen för 1 krona/styck.

Den kristna tron har burit Göte genom livet och varit till hjälp under olika skeden i hans mångskiftande verksamhet.

Vi har varit med om ett kåseri av Göte Johansson som med sin stora livserfarenhet och kunnighet spridit stor glädje hos oss alla som lyssnat.

Ove L Skatt

Annons

Annons

Till toppen av sidan