Annons

Annons

Annons

Skövde

Miljöpartiets toppolitiker på plats i Skövde

Text

Tidigare kultur- och demokratiministern Alice Bah Kunhke (MP), som numer är riksdagsledamot var i Skövde på lördagen. Likaså EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP). De var på plats för att ladda upp inför EU-valet i år.

Tidigare kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke (MP) föreslås bli Miljöpartiets toppkandidat i valet till EU-parlamentet, listan ska klubbas genom en medlemsomröstning som blir klar i januari. Därför var hon i Skövde på lördagen, för att presentera sig som kandidat och svara på medlemmarnas frågor.

Den 26 maj är det EU-val och partierna arbetar med att spika sin listor med kandidater till valet. Miljöpartiet partistyrelse har tagit fram ett förslag där tidigare ministern Alice Bah Kunhnke toppar och klimatexperten Pär Holmberg är på plats två. Nu röstar medlemmarna om listan och därför var ett antal av toppkandidaterna på plats i Skövde stadshus för att presentera sig för medlemmarna och svara på deras frågor.

På plats var Alice Bah Kuhnke och Jakop Dalunde, som är plats tre på listan, sjättenamnet Emma Nohrén samt sjundenamnet Märta Stenevi. Övriga kandidater som är på plats tio eller högre fanns med via videolänk. Presentationerna spelades in för att kunna visas för medlemmar över hela Sverige.

Annons

Annons

Tidigare kultur- och demokratiministern är nu riksdagsledamot och siktar mot en plats i EU-parlamentet, om hon får medlemmarnas förtroende. Där vill hon lyfta fram mänskliga rättigheter och klimatet på EU-nivå.

– De frågorna hänger ihop, de som drabbas hårdast av klimatförändringar är fattiga människor i fattiga länder som kan tvingas lämna sin hem på grund av torka. Jag vill till EU-parlamentet för att kämpa för EU, Sverige och den värld vi lever i, säger Alice Bah Kuhnke till tidningen.

Hon vill att gruppen De gröna i EU ska vara en motpol mot högerextrema och verka för att EU ska hålla en stark front för mänskliga rättigheter och klimatfrågan.

– Vi behöver bli fler gröna i EU, det går väldigt bra för dem i Tyskland och flera andra länder så förhoppningsvis kan vi bli stora och vara en stark motpol mot nationalister och extremister som också mobiliserar.

Förra EU-valet var en succé för Miljöpartiet och de fick fyra plats i EU-parlamentet. Men i förra riksdagsvalet fick Miljöpartiet bara 4,4 procent. Alice Bah Kunhke tror det blir tufft att göra ett lika bra resultat som förra EU-valet.

– Det finns alla möjligheter att göra ett bättre resultat än riksdagsvalet. Väljare ser att att klimat och solidaritet inte har några landsgränser.

Jakop Dalunde (MP) är plats tre på förslaget till kandidatlistan och han vill fortsätt som EU-parlamentariker för att kunna fortsätta arbeta med de frågor han börjat med under sin första mandatperiod i EU.

Annons

– Vi brukar gå bättre i EU-valet för många tycker det är viktigt att jobba med miljöfrågor på EU-nivå, det tycker jag också.

Han har bland annat jobbat med tågfrågor, att det ska bli enklare att ta tåget genom Europa. Det handlar dels om nya höghastighetståg, nya förbindelser och att göra det enklare att boka biljetter när man reser genom att göra tågbolagens biljettbokningar öppna för sökmotorer. Det finns för flyg idag, men ännu inte för tåg.

Annons

Peter Söögard. MP-politiker från Skövde, tillsammans med EU-parlamentarikern Jakop Dalunde som lyfte frågan om koldioxidbudget. Inom EU har man tagit beslut om koldioxidbudget, det vill Peter Söögard att man beslutar om i Skövde också.

Under lördagen lyfte också Jakop Dalunde tillsammans med lokale MP-politikern Peter Söögard frågan om koldioxidbudgetar i kommuner. I klimatmål som sätts handlar det ofta om att minska utsläppen med en viss procent till ett visst datum, men när det gäller koldioxid fungerar inte det. Då kan man i princip fortsätta som vanligt och börja minska utsläppen när man närmar sig tiden när målet ska vara uppnått.

Men med en koldioxidbudget har en kommun, eller annan verksamhet, en viss mängd utsläpp som får göras under året. Det menar Miljöpartiet ger en mer effektiv klimatpolitik och ett bättre grepp på den minskningstakt som krävs.

– En koldioxidbudget är ett mer effektivt för att minska utsläppen och ett verktyg för att säkerställa att vi har en politik som lever upp till det man vill uppnå. I EU har man börjat jobba efter detta tack vare EU och vi ser gärna att man gör det i fler kommuner, säger Jakop Dalunde.

Annons

Peter Söögard har lyft frågan om koldioxidbudget i Skövde genom en motion som ska tas upp på kommunfullmäktige i mars. Han vill att det ska finnas med i kommande klimatmål och planer.

– I Västra Götaland kan det bli 5-6 grader varmare om det fortsätter, med torka som följd. Det blir lantbrukare som tar första smällen och konsumenter som tar andra smällen, säger Peter Söögard som vill att Skövde kommun, samt andra kommuner i regionen tar ett krafttag i klimatfrågan.

– Problemet i klimatfrågan är att om vi misslyckas idag så blir det svårare imorgon, och ännu svårare tredje dagen om vi skjuter fram det ännu mer, säger Jakop Dalunde.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan