Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Häng med på en rundtur i Bibliotekshuset

Text: 

I 122 år har Bibliotekshuset haft en central plats i tidaholmarnas tillvaro.

Även om de flesta kanske besökt dess publika delar, finns det få som känner till de historiska avtryck som döljer sig bakom husets smala dörrar och branta trappor.

Det finns inte en enda kvadratmeter i Bibliotekshuset som inte Ove Jansson känner till, och det genuina intresset för byggnadens historia skiner igenom när bibliotekschefen med van hand guidar besökare runt.

Huruvida grundaren av Vulcans tändsticksfabrik, Hans Henrik von Essen, var någon vidare affärsman kan diskuteras. Egentligen var det först fem år efter starten 1868, när vd:n George Murray införde konceptet att tillverka varierande etiketter för de olika marknaderna, som man lyckades få rätsida på företaget.

Ett sätt att förvalta den växande förmögenhet som Vulcan i egenskap av världens största tändsticksfabrik erhöll, var att avsätta pengar i en fond till förmån för sociala insatser. Ur denna stiftelse plockade man år 1897 90 000 kronor för att uppföra ett bildningshus invid Tidans flöde.

Annons

Det kombinerade skolhuset och företagsbiblioteket kom snabbt att bli Skaraborgs största samlingslokal, dock förbjöds all form av politisk eller facklig verksamhet. Bibliotekshuset skulle vara en plats för lärande och kultur bland de anställda, inte ideologiska diskussioner.

Annons

I det här specifika rummet tog Tidaholms bibliotek sina första vacklande steg 1987.

Låna över disk

Uppmärksamma besökare har säkert noterat den disk som idag finns längst bak i Biblo. Under bibliotekets begynnelse stod denna placerad i rummet som idag rymmer vuxenfack och avgränsade låntagarna från vad som då var Skaraborgs största bibliotekskatalog.

– På den tiden var det ungefär samma struktur som på Systembolaget. Besökarna fick helt enkelt fråga efter vad de ville låna, så avgjorde bibliotekarien om de böcker som efterfrågats var lämpliga för personen ifråga. Så man kan säga att litteraturen var ganska kontrollerad, berättar bibliotekschef Ove Jansson.

1930 öppnades biblioteket upp för allmänheten, men skillnaden var knappast markant då de flesta tidaholmarna redan haft tillgång boksamlingen genom att antingen de själva eller någon i familjen arbetade på fabriken.

Endast en bok får lånas åt gången, då under max 14 dagar och om låntagaren skulle behålla den längre än så väntar en avgift på 75 öre. Det säger i alla fall bibliotekets regler från 1924.

Det som idag används som övningslokal av Vulcans musikkår var tidigare en Odd Fellow-loge.

I bibliotekets stora samlingssal finns många påkostade utsmyckningar från dess tidiga år.

I den gamla Odd fellow-logen finns bland annat en balkong där 70-talet satt tydliga avtryck.

Annons

Annons

Pelarna i rummet med romaner markerar vart Vulcans musikkår tidigare hade sin övningslokal.

Prioriterad musikkår

I det rum som idag innehåller romaner markerar pelarna det rum i rummet som tidigare användes av Vulcans musikkår. De bedömdes vara så pass betydelsefulla för trakten att de för all framtid blev lovade en övningslokal vid husets uppförandet och när det sedan blev dags att anställa bibliotekets första medarbetare föredrog man en musikdirektör framför en bibliotekarie. Därmed hade Holmberg, bibliotekets första tjänsteman, en gedigen musikkunskap i bagaget när han lånade ut böcker till tidaholmarna.

– Det sitter en lapp i bokpärmarna från den tiden som säger att om man inte återlämnar böckerna i tid, har bibliotekarien befogenhet att åka hem till personen, ta tillbaka det lånade materialet och utkräva böter i dörren. Så han hade säkert mycket att göra, säger Ove.

Numera håller musikkåren till i den gamla Odd-fellow-logen med balkong på andra våning. Därifrån är det inte långt till stora salens läktardel med alla dess nivåskillnader. Idag tar lokalen max 500 personer, men förr var gränsen det dubbla och beredde plats åt diverse eleganta tillställningar.

Därför lät man pryda salens väggar med lampetter tillverkade i Vulcans mekaniska sektion, beställde pampiga kandelabrar från Italien och köpte under 1910-talet in en ståtlig Bechsteinflygel i samband med ett uppskattat besök av en synnerligen kräsen operasångerska.

Att säga att tiden stannat i magasinet på Bibliotekshusets vind är en underdrift.

Annons

Till skillnad från de flesta bibliotek finns stora delar av den tidiga katalogen, äldre än 1950-tal, bevarad.

Förutom böcker återfinns även en hel del magasin från tidigt 1900-tal.

Annons

Ljuskronorna i Bibliotekshusets stora sal genomborrar inte bara taket, utan även husets takbjälkar.

För att piffa upp matsalens beigea lampskärmar valde man att längre tillbaka dekorera dem med Vulcans tändsticksetiketter.

Annons

Ursprungliga magasinet

Följer man takkronornas rör upp i taket hamnar man på vinden, de är nämligen fästa i husets träbalkar i en nedsänkbar konstruktion som sedan många år är ur funktion. Där, under det ljuddämpande snedtaket, har tiden i mångt och mycket stannat. Kvar på borden ligger kaffebiljetter, register och en åldrad konjaksflaska, men framför allt, hyllmeter med dammiga böcker.

Bland uppstoppade djur som konserverats i arsenik, värmeaggregat och möbler från husets olika epoker, finns förutom ett gästrum, det gamla magasinet. När de flesta bibliotek under 50-talet rensade i sina gömmor, saknade Tidaholms bibliotek de resurserna. Därmed finns stora delar av de första boksamlingarna, som föga förvånande innehåller främst facklitteratur, bevarade.

Annons

– Det finns också mycket tidskrifter inom ganska smala ämnen så som tysk ingenjörsteknik och kemi, kunskap som i det långa loppet kunde gynna fabriken, säger Ove Jansson.

Här och var återfinns bibliotekets gamla, något dovare, färgsättning.

"Mörka, dova färger"

Lokalen, där barnavdelningen finns idag, var tidigare reserverat för fabrikens högre tjänstemän och rymde förutom ett mindre lunchrum också ett pampigt, ryskt biljardbord av en modell som endast återfinns på Börstorps slott och Svenskt näringslivs huvudkontor.

I den smala korridor på väg tillbaka till dagens reception som tidigare användes som läsrum, står bibliotekets originalhyllor. Färgsättningen har dock förändrats över tid.

– På 20-talet satte man igen fönster och målade allt i mörka, dova färger eftersom att man inte ville att biblioteket skulle vara så muntert, säger Ove och pekar på ett av trapphusens mörkbruna marmorering.

Annons

Den gamla vaktmästarbostaden rymmer idag bibliotekspersonalens kontor.

Sent övertagande av kommunen

1974 köptes huset, disponentvillorna och marken av kommunen för den symboliska summan en krona. Huset var då nedgånget och hade inte renoverats på flera decennier.

– I takt med att Vulcan slogs samman med Jönköpings tändsticksfabrik började man avveckla de verksamheter som inte hörde till produktionen och hade försökt att komma ifrån verksamheten i 10-15 år. Tidaholm var faktiskt en av landets sista kommuner att ta över stadens bibliotek.

1981 genomfördes en omfattande renovering där medarbetarnas kontor flyttades till den tidigare vaktmästarbostaden med snirkliga stuckaturer och vackra kakelugnar på andra våning.

Annons

Släktforskarrummet i bibliotekets källare används flitigt av dess besökare.

Matsalens porslin pryddes, inte helt otippat, av Jönköpings-fabrikens dåtida symbol, tre stjärnor,

Det nutida biblioteksmagasinet fylls ständigt på och rymmer drygt 10 000 böcker.

Den gamla matsalen inhyser idag Kompetenscentrum och SFI:s datasal.

Annons

Ungdomssektionen var tidigare handelsbod åt Vulcans anställda.

Bibliotekets varmvattenberedare på ha 122 år på nacken, men fungerar fortfarande utmärkt.

Här, bakom branddörrar och tjocka betongväggar, förvaras bibliotekets äldsta böcker. Vissa så gamla att de skrivits förhand.

"Bästa i länet"

På källarplan finns spår från från det gamla storköket och matsalen med världsliga målningar av Evald Gillbrand. Även hyllmeter av det gamla NK-porslinet med Jönköpingsfabrikens tre stjärnor och lampskärmar som pyntats med påklistrade tändsticksetiketter finns bevarade.

Där ungdomssektionen nu ligger var tidigare fabriksarbetarnas handelsbod.

– Det var ett smidigt sätt att behålla de anställda eftersom att man handlade på kredit, men fick såklart inte sluta innan skulden var betald, berättar Ove.

Idag ligger också släktforskarrummet på nedersta våning, och även om Bibliotekshuset för länge sedan förlorat epitetet som "Skaraborgs största", finns det många som fortfarande uppskattar det gamla bildningshuset.

– När det kommer till utrustning och material vågar jag påstå att släktforskarrummet är det tveklöst det bästa i länet. Hit går jag ofta, konstaterar besökaren Rune Gustafsson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan