Annons

Annons

Annons

Lerdala

Kristina Appelqvists bok skakar om i Macchiarini-skandalen

Text

Skaraborgsförfattaren Kristina Appelqvist har med Harriet Wallberg skrivit en bok som kastar nytt ljus över Macchiarini-skandalen. Och som visar att mycket fortsatt är höljt i dunkel.

Kristina Appelqvist är känd till stor del för sina fiktiva böcker, men har nu rönt stor uppmärksamhet med en bok kring Macchiarini-skandalen.

Kristina Appelqvist, känd framförallt som deckarförfattare i Skaraborg, har skrivit en bok om Macchiarini-skandalen tillsammans med Harriet Wallberg, tidigare rektor på Karolinska institutet, som blivit rejält uppmärksammad de senaste dagarna.

– Det känns jätteroligt och väldigt bra förstås. Det är oväntat att det blir så mycket uppmärksamhet, då vi under tiden har försökt att få ut materialet, innan vi bestämde oss för att ge ut en bok. Då förstod vi att det krävs en bok för att sätta allt i ett sammanhang. Det behöver också gå en tid om den bild som sattes ska ändras, säger Kristina Appelqvist, som är bosatt i Lerdala.

Annons

Annons

Efter avslöjandet i boken om att underlaget till Sten Heckschers utredning är borta har krav rests på en ny utredning om Macchiarini-skandalen.

– Vi har inte gått ut och krävt det men indirekt är det den slutsats vi drar. KI behöver ta avstånd från rapporten som är fylld av faktafel. Det enda rimliga är att det görs en ny utredning. För att reda ut det som skulle redas ut, säger Kristina Appelqvist.

Redan hösten 2016 upptäckte Kristina Appelqvist att underlaget till Heckschers utredning var försvunnet.

– Det är otroligt anmärkningsvärt, konstaterar hon.

Hon ville då undersöka olika saker i utredningen som hon uppfattade som konstiga, men hon kunde inte få lyssna på intervjuer eller ta del av annat material. Sten Heckscher gjorde inte utredningen som extern konsult, utan som anställd vid KI, varför offentlighetsprincipen gäller fullt ut för alla handlingar och det är ett lagbrott att förstöra dessa.

Kristina Appelqvist överklagade till kammarrätten när hon inte fick ut handlingarna.

– Ljudfilerna är borta. Min slutsats är att de är förstörda, säger Kristina Appelqvist.

Kristina Appelqvist har tidigare varit talskrivare åt Harriet Wallberg, både när Wallberg arbetade som rektor för KI fram till 2012 och i rollen som universitetskansler fram till 2016. Harriet Wallberg fick sluta som universitetskansler efter uppgifterna i Sten Heckschers utredning där det lades en stor skuld på Wallberg för Macchiarini-skandalen. I boken vill nu Wallberg och Appelqvist ge en annan bild av händelseförloppet och med den även skuldfrågan.

Annons

Annons

– Ingen förnekar att hon var rektor när Macchiarini anställdes. Problemet är att rekryteringen skildras på ett helt felaktigt sätt i i utredningen. Det gjordes inga formella fel i samband med rekryteringen. Problemen började långt senare, efter att hon hade slutat. Alla ångrar att han rekryterades nu, men ingen visste då vad han skulle göra sedan, säger Kristina Appelqvist.

Hon hoppas nu på att fler läser boken och att debatten fortsätter.

– KI har vetat om att rapporten var felaktig. Detta har uttryckts i inspelade samtal, men man säger att man inte kan gå ut offentligt och säga det. Det tycker vi är fel. Man säger en sak i slutna rum och kan inte stå för det offentligt. Nu måste KI:s ledning ta avstånd från rapporten. Det behöver göras ett omtag, så att man en gång för alla kan gå till botten med historien, säger Kristina Appelqvist som på onsdagskvällen ska på releasefest för den omtalade boken.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan