Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Museet i fokus hos Gamla giffare

Lisa Östh är född i Mariestad och hon heter egentligen Elisabet.

Efter sin anställning i september 2017 var hennes titel först museisamordnare men numera intendent på Tidaholms museum.

Hon berättade för Gamla giffare om verksamheten där.

Elisabet Östh uppvaktades med Giff-prylar som tack för föreläsningen

Eftersom Lisa fick välja själv vad hon skulle prata om så, valde hon att prata lite om upprinnelsen till Tidaholms museum, återkommande årliga evenemang på Tidaholms museum samt berättade även om vad museet producerat för utställningar 2018.

Carl Asker var en före detta ritare och snickare på Tidaholms bruk som var mycket historieintresserad. När han dog donerade han hela sin samling med många tusen föremål till Tidaholms kommun.

Bengt Hammarroth, legendarisk smed, var välkänd för sitt engagemang för att arbete och samla ihop forna Tidaholmsbilar

Annons

Gottfrid Lindström, från Sandhem, som ursprungligen var smed och smidde den första bilen på Tidaholms bruk.

Annons

Carl Asker, Bengt Hammarroth och Bilgruppen som sorterar under Tidaholms hembygdsförening har varit viktiga men också många fler, personer och föreningar, har bidragit.

På Vulcanön finns en fantastisk industrismedja som en gång var en del av världens största tändsticksfabrik. Det är extra roligt att som museum flytta in i historien. Smedjan i vårt museum är fortfarande intakt, används fortfarande och har varit i bruk sedan i början av 1870-talet.

Det hände 2018

Under 2018 visade Tidaholms museum: ”Människan och järnet- en kärlekshistoria som aldrig rostar”. En utställning om järnets egenskaper är ett på snudd enormt ämne för en industristad som Tidaholm.

Just järnet var enormt viktigt för att kunna få snudd på industrialismen. Utan järnet och skickliga smeder hade man inte kunnat tillverka maskindelar och verktyg till den maskinpark som behövdes för att producera varor och föremål snabbare.

En del historiker hävdar att industrialismen rent av inte blivit av, om inte ämnet järn funnits. Det är därför en viktig utställning för Tidaholm och för Tidaholms uppsving från en liten jordbruksbygd som blir en köping och förvandlas till en framgångssaga vad det gäller Tidaholms Bruk och bilarna. I en del historieböcker, tryckta på 1920-talet står det att lastbilstillverkare och busstillverkare som är att räkna med i Sverige är Scania och Tidaholms Bruk. För det var så det var, när böckerna trycktes!

Annons

I utställningen ”Hundar för hundra år sedan” som visas from. juni 2018 visas fotografier ur Signe Lidwalls donation, som utgörs av de privata fotoalbum som Signe Lidwall lämnade efter sig. Signe Lidwall som var en mycket skicklig kvinnlig fotograf (1881-1951) tillika en stor hundälskare som efter sin fars död, tog tillsammans med sin mamma tog över företaget

Annons

Andra återkommande projekt som Tidaholms museum ägnar sig åt årsvis är;

Konstnatten. Museet upplåter sina lokaler till utställare som kommer från olika delar av landet. Det är ett mycket populärt inslag som väckt ett stort intresse och har kommit för att stanna.

Samarbetet med olika föreningar – Tidaholms idrottshistoriska förening, samverkan sker i många viktiga frågor med gemensamt öppethållande vid samma tider mm.

Vad det gäller pedagogisk verksamhet och samarbete med skolorna i Tidaholms kommun återkommer detta varje år:

Det Litografiska projekt där vi samarbetar med Litografiska Akademin om våren och ”Så levde vi förr”, ett samarbete som fyller 30 år i år. Projektet är ett samarbete med Tidaholms museum och barn- och utbildningsförvaltningen.

När frågan var fri passade några giffare på att fråga om flytten av Barnens Hus till Tidaholms museum. Det märktes att just den frågan väckte ett stort engagemang.

Lisa har på ett professionellt sätt med stor kunnighet redogjort för de viktiga delarna i Tidaholms museums ansvarsområde. Hon menade att det är en stor fördel att husera i de lokaler som Tidaholms museum befinner sig i.

– Lokalerna är fantastiska, vi är inhysta i industrihistorien, säger hon.

Ove L Skatt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan