Annons

Annons

Annons

Skidåkning

Nya hyllningar från världseliten till Ulricehamn

Text: 

Precis som för två år sedan, när världscupen i längdskidor senast besökte Ulricehamn, så var landslagsåkarna lyriska efter helgens tävlingar.

– Vi har längtat efter detta i två år, säger vinnaren av lördagens 15 kilometer fristil, fransmannen Maurice Manificat.

Mycket publik trängdes på Lassalyckans läktare under helgens världscuptävlingar.

– Det är fantastiskt här i Ulricehamn. Det känns som att det är ett VM, sa kanadensaren Alex Harvey till tidningen efter sin seger på 15 kilometer fristil i Ulricehamn 2017.

Tävlingarna för två år sedan har satt avtryck hos många åkare i världseliten. Trots färre åskådare var det idel hyllningar från åkarna även efter helgens tävlingar.

– Herregud, det var galet där ute. Det kändes som att det var ett världsmästerskap. Jag är så imponerad av människorna här i Sverige och Ulricehamn. De gjorde resan upp hit för att heja på oss – det är otroligt. Det var galet, säger norskan Therese Johaug i ett en intervju på det internationella skidförbundets (FIS) hemsida.

Annons

Annons

Hon fortsätter:

– Jag tycker att banan här är riktigt bra. Vi måste ha fler världscuptävlingar här – folk är galet bra att heja på oss och de som jobbar här är är så snälla och vänliga.

"Väntat i två år"

Vinnaren i herrarnas 15 kilometer fristil, Maurice Manificat, höll med.

– Vi har väntat på det här i två års tid. (...) Atmosfären, publiken... Även under uppvärmningen hejade folk på mig. Jag tänkte bara "wow okej, det här kommer bli riktigt bra", säger fransmannen till FIS.

Ebba Andersson tog en tredjeplats i damernas 10 kilometer fristil och var även hon imponerad.

– Det var helt galet. Mot slutet – man hade bara en dimma med röster emot sig och... Det är verkligen något som man inte är van vid, men otroligt kul att det är så många som tagit sig hit till Lassalyckan idag, säger Ebba Andersson i SVT:s Vinterstudion.

Gick det att höra något från ledarna när de försökte ge direktiv utmed spåret?

– Jo, på några platser gick det att urskilja vad de ville få fram för budskap, men det var vid ett flertal tillfällen som det var helt omöjligt att höra vad de hade att säga.

45.000 besökte

Totalt besökte 45.000 personer de två världscupdagarna. 27.000 valde att bege sig till Lassalyckan under lördagen för att se fristilsloppen, samtidigt som 18.000 tappra stod ute i ymnigt snöfall för att bevittna söndagens stafetter.

En tävling i Ulricehamn finns återigen med i FIS planering inför 2021, vilket gör att mycket talar för att det blir skidfest på Lassalyckan om två år igen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan