Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

De sköter alla våldtäktsutredningar i Skaraborg

Annelie Johansson och Pia Edoff arbetar på enheten som tagit över alla våldtäktsutredningar i Skaraborg. Hittills har det fungerat mycket bra.

Annons

Pia Edoff ansvarar för enheten som tagit över samtliga våldtäktsutredningar i Skaraborg.

Annelie Johansson och Edoff tillhör den grupp som redan tidigare arbetade med relationsrelaterade brott.

Nu har de fått utökat ansvar.

Pia Edoff och Annelie Johansson konstaterar att arbetsbelastningen är mycket hög, men menar att det stora engagemanget löst många av problemen.

Enheten utredde från började övergrepp inom relationer, fall där gärningsman och överfallsvåldtäkter, samt våldtäkter utanför en relation låg på grova brott.

– Det problem som uppstod var att de fick ta hand om ett stort antal ännu grövre brott och då fick en del våldtäktsutredningar läggas åt sidan, berättar gruppchefen Pia Edoff.

Det senaste året har grova brott fått ta hand om mordfall, utpressningar och mordbränder. Den typen av kriminalitet kan binda upp utredare under långa perioder.

– Det startades projekt där man under sex veckor tillsatte en grupp som skulle hantera våldtäktsanmälningarna och det gjordes också åtgärder. Problemet är att de här fallen ofta tar mycket lång tid att utreda och därmed fick de vila igen, fortsätter Edoff.

Annons

Annons

Kompetens

I det läget bestämde man sig för att under ett år lägga utredningarna på enheten för relationsrelaterade brott. Där fanns också erfarenheten och kompetensen.

Den gruppen kom till vid polisens omorganisation för ett antal år sedan. Tidigare hade fallen utretts av poliserna på respektive ort – nu samlades den här typen av brott på en grupp.

– Från början var det åtta personer som arbetade på enheten, nu är vi sexton, konstaterar samordnaren Annelie Johansson.

Fungerat bra

De har haft ansvaret sedan den 1 september 2018 och hittills har det fungerat mycket bra.

– Vi utvärderar efter hand och vi får se vad vi kommer fram till, men hittills ser det mycket lovande ut. Inte minst tack vare en mycket engagerad personal och stort stöd från polisledningen, fortsätter Annelie.

Pia och Annelie konstaterar också att man har haft fall som gått till åtal, många frihetsberövade personer och att utredningsarbetet fortskrider.

Många fördelar

Duon ser många fördelar med att utredningsarbetet går snabbare.

– Inte minst är det bra för brottsoffren och de här fallen är alltid prioriterade, konstaterar de.

De anser också att samarbetet med åklagarna fungerar mycket bra och det är en viktig del av arbetet. Dessutom har man vidareutbildat personalen och fått en viss personalförstärkning.

Styr inte över allt

Sedan styr de inte över hela kedjan, exempelvis har det som tidigare hette Statens kriminaltekniska laboratorium långa köer och då tvingas ibland utredarna i Skaraborg vänta på svar. I dag har den enheten bytt namn till Nationellt forensiskt centrum.

Annons

Andra saker som påverkar arbetet är den nya samtyckeslagen, som trädde i kraft den 30 juni 2018.

Annons

– Vi ser också en ökning av antalet fall av den här typen, även om den inte är så stor, konstaterar Annelie.

Flera uppgifter

Enheten för relationsrelaterade brott har många olika arbetsuppgifter och många utredningar innefattar också barn.

Gruppen ansvarar också för:

• Kontrollen av kontaktförbud, där man byggt upp en ny organisation tillsammans med lokalpolisområdet. Under 2017 hanterade man 419 fall.

• Hedersrelaterade brott.

• Och givetvis olika brott inom familjen.

Deras personal finns i Skövde, Falköping, Skara, Lidköping och Mariestad, men är givetvis flyttbar vid behov.

– Belastningen på personalen är ibland väldigt tuff, men det finns ett fantastiskt engagemang och det har gjort att vi klarat uppgiften.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy