Annons

Annons

Annons

Annons

De tjänar mest efter studenten

Text: 

Snart är det dags att välja gymnasieprogram för alla niondeklassare. Nu är pengar kanske inte allt, men om det vore det är det tydligt vilka program man ska välja för att tjäna mest.

Nu finns det många faktorer att ta in när man som niondeklassare gör sitt val till gymnasiet, men om man ser till enbart lönen är fordonsprogrammet ett bra val när man väljer gymnasieprogram.

Högst inkomst tio år efter studenten har elever som gått på yrkesprogram som fordonsprogrammet och elprogrammet. Även industriprogrammet och teknikprogrammet placerar sig högt upp inkomstmässigt, enligt Svenskt näringslivs statistik som har på sin nylanserade sajt med fakta om både program och gymnasieskolor i hela Sverige. Uppgifterna kommer från Statistiska centralbytån.

Annons

Annons

– Vi tycker att det saknas en del information till ungdomarna som ska söka till gymnasiet, säger Anna Gillek, regionchef för Svenskt näringsliv i Västra Götaland och fortsätter:

– Vi vill ge fakta som gör valet lättare helt enkelt. Det kan handla om förutsättningarna för vidare studier, möjligheten till att få jobb eller hur mycket betalt man faktiskt kan få inom olika yrken.

Högst inkomst, som i detta fall är genomsnittlig disponibel inkomst varje månad, har avgångselever som studerade olika yrkesinriktningar i gymnasiet. Fordon, el, industri och bygg är sådana exempel.

– Många yrkesprogram leder till både goda möjligheter att få jobb och en bra lön, säger Anna Gillek.

Även mer teoretiska program som naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet hamnar högt upp lönemässigt.

De program som hamnar högst i listan är det även få som är arbetslösa, i flera fall har samtliga avgångselever sysselsättning. Det bidrar också till att höja snittlönerna.

Gymnasieprogram som inte är lika gynnsamma rent lönemässigt enligt statistiken från Svenskt näringsliv är samhällsvetenskapsprogrammet, estetiska programmet, barn- och fritidsprogrammet och omvårdnadsprogrammet. Många har dock sysselsättning efter att ha gått de programmen också.

Annons

Annons

Till toppen av sidan