Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Domarfokus när Alban gästade torsdagsträffen på Ulvesborg

Alban Mustafa, Västergötlands Fotbollförbund, gästade torsdagsträffen och berättade om VFF:s organisation kring domare.

Annons

Hur fungerar domarverksamheten i Västergötlands Fotbollförbund?

På torsdagsträffen fick Gamla giffare frågetecknen uträtade av VFF:s Alban Mustafa.

Domaren Alban Mustafa från Falköping är anställd på Västergötlands Fotbollförbunds kansli där han arbetar med domarfrågor. På Gamla giffares torsdagsträff presenterade Alban utförligt hur domarverksamheten och organisationen hos Västergötlands fotbollsförbund är uppbyggd.

Alban berättade om hur det högst upp i organisationen finns en distriktsstyrelse med kansli. Därefter följer domarkommittéer för distriktets regioner med underliggande domarklubbar. Dessutom finns en betydande coach- samt fadderverksamhet i distriktet för att stötta de som är distriktsdomare.

Annons

Annons

– Coacher fyller en stor funktion och fungerar som bollplank. Den som är mentor är stöd åt domare, berättade Alban.

Saknas domare

I Västergötland finns 218 fotbollsdomare inför 2019 års säsong, vilket är för få sett till behovet. För att fylla behovet borde det finnas 300 domare i distriktet.

– Men dessutom finns det föreningsdomare som utbildas i VFFs regi. Totalt finns 500 föreningsdomare. Många av våra domare har ansvarsfulla yrken vilket leder till en bra karriär, både privat och som fotbollsdomare, sa Alban.

Just nu arbetar två personer på VFF:s kansli i Skövde med domarfrågor. Varje anställd på VFF:s kansli har viktiga uppgifter som är till ovärderlig hjälp vid alla arrangemang eller matcher som utförs inom förbundets regi, men frågan är om inte en bland de svåraste uppgifterna ligger på att få ihop en väl fungerande administration omkring domarorganisationen?

Domare är ett måste för att skipa rättvisa inom en älskad idrottsutövning för oss intresserade.

Ove L Skatt

Annons

Annons

Till toppen av sidan