Annons

Annons

Annons

Bandy

Ida provade parahockey på Special Olympics School Day

Under Special Olympics School Day, kunde särskoleelever från hela Skaraborg prova olika vintersporter.

– Det här var jättekul, sa Ida Mattsson, när hon provade parahockey.

Ida Mattson går på Billingskolan och passade på att prova parahockey vid Special Olympics School Day. "Det här var jättekul", tyckte Ida som här får hjälp med farten av Cina Kjörling.

Roger Lindh på Västergötlands Parasportförbund är initiativtagaren till vintersportdagen.

William Hjelmström får hjälp att ta på skridskorna av Emma Rydgren.

Emil Ahlén från Kavelbrogymnasiet provade längdskidor för första gången. "Det var inte särskilt svårt, jag åkte flera varv", sa han efteråt.

Annons

Annons

Över 100 elever och ett 80 tal lärare och funktionärer deltog i Special Olympics School Day på Billingen.

Bandy med eller utan skridskor är lika kul för alla.

Oliver Hasselsjö från Floby får skidtips av Stefan Kvist. "Det svåraste var att åka", tyckte Oliver.

Hugo Svärd från Lidköping provade längdskidor. "Det var helt ok", tyckte han efteråt.

Nicole Wikman från Tibro provade, med hjälp av Kalle Leo från Friluftsfrämjandet, slalom för första gången. "Det var pirrigt, men jag ska nog åka en gång till", sa Nicole.

Robert Johansson jobbar på Västergötlands Parasportförbund och passade på att prova en bi-ski som Mathias Carlzon från Bollebygd förevisade. "Det var helt överlägset", tyckte Robert innan de tog liften upp för ett andra åk.

På Billingen arrangerades under tisdagen för första gången en vintersportdag, kallad Special Olympics School Day, för ungdomar med funktionsvariationer.

Över hundra elever i särskoleklasser från hela Skaraborg hade tagit sig till Billingens friluftsområde för att prova sporter som parahockey, längdskidor, utförsåkning och skridskoåkning. Man kunde också gå en tipspromenad, Active quiz, där deltagarna svarade på frågor i en app och själva kunde anpassa längden på sträckan.

Annons

Annons

– Det här var jättekul, utropade Ida Mattsson, som går på Billingskolan, när hon med farthjälp från Cina Kjörling provade parahockey.

Ansvarig för arrangemanget var Roger Lindh, som är kanslichef på Västergötlands Parasportförbund.

– Vi har fått ett jättegensvar från skolorna sedan vi gick ut med inbjudan. Totalt är det över 180 personer involverade i dagen med alla elever, lärare och funktionärer, säger Roger Lindh.

Idén kläcktes när Roger Lindh träffade Lotta Stigsdotter, som är destinationsutvecklare på Next Skövde, under Outdoorfestivalen förra året.

– Vi hade ett möte och fick med oss de olika föreningarna, som är en förutsättning för att genomföra en sådan här aktivitet: Friluftsfrämjandet, SK Vitesse, IFK Skövde Skidor och Skövde Bandy.

– Dessutom är Fritidsbanken med, vilket gör att alla som inte har egen utrustning kan få låna.

En av Parasportförbundets målsättningar med Special Olympics School Day är att eleverna ska hitta sin egen idrott.

– Och kanske kan de blir medlemmar i någon av föreningarna. Det är ett välkänt faktum att personer med funktionsvariationer ofta har lägre fysisk status, och då kan det här vara ett sätt att höja den, samtidigt som man får vara ute i friska luften och känna på föreningslivet och träffa kompisar, säger Roger Lindh.

Förhoppningen är att Special Olympics School Day ska bli ett återkommande inslag varje år framöver.

– Jag hoppas att vi kan köra samma koncept på andra orter i Västra Götaland. Alla jag träffat här idag har varit väldigt positiva.

Annons

Under dagen bjöds alla deltagare korv och Festis samt en medalj för sitt deltagande.

Över hela Billingens friluftsanläggning pågick olika verksamheter.

I slalombacken fanns Nicole Wikman från Tibro. Med hjälp av Kalle Leo från Friluftsfrämjandet, provade hon för första gången att åka slalom. Sakta och försiktigt tog de sig ner för den utstakade banan.

–Det var pirrigt, men jag ska nog åka en gång till, sa Nicole.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan