Annons

Annons

Annons

Storbranden i Södra Ryd

Då får evakuerade hyresgäster flytta tillbaka

Text: 

Evakuerade hyresgästerna i Södra Ryd får flytta tillbaka i två etapper. Den ena preliminärt i juni, den andra i september, uppger fastighetsägaren.

Inflyttningen efter storbranden i Södra Ryd delas upp i två etapper. En preliminärt i juni, den andra i september.

– Det är ett stort arbete som utförs, men alla inblandade jobbar hårt för att huset ska återställas så fort som det är möjligt, säger Sandra Nilsson, marknadsansvarig hos bostadsbolaget Balder.

Annons

Det var sent på kvällen onsdagen den 16 januari som branden upptäcktes på tredje våningen i en fastighet på Timmervägen i Södra Ryd. Elden spred sig sedan vidare uppåt i takkonstruktionen och vidare i den stora fastigheten.

97 lägenheter utrymdes och cirka 150 personer evakuerades inledningsvis till Rydskolan och till olika hotell. Branden påverkade också verksamheten vid två av kommunens förskolor i Ryd.

Annons

Läs mer: Allt om storbranden

Det har gått tre veckor sedan dess och ännu finns ingen exakt tidsplan för när hyresgästerna kan flytta tillbaka.

– Enligt den preliminära tidsplanen kommer projektet att genomföras i två etapper. Preliminärt beräknas etapp ett att blir inflyttningsklar i juni och etapp två i september. Det är dock först lite längre fram i projektet som vi kan ha en mer exakt tidsplan, säger hon och fortsätter:

– Vi har en löpande dialog med hyresgästerna och informerar så fort vi vet mer eller om det sker några förändringar.

Merparten av hyresgästerna som fått tillfälligt boende bor i dag i närområdet och de kommer att kunna bo kvar där under hela återställningsperioden, uppger hon också.

Bostadsbolaget, Skövde kommun, socialtjänst och föreningar samt organisationer arbetar, enligt Nilsson, fortfarande på plats för att stötta hyresgästerna och svara på frågor som uppstår.

– Samtliga hyresgäster har nu haft möjlighet att ta hand om sitt lösöre och ta med det till sin nya lägenhet alternativt magasinera.

Annons

Skadeutredningen pågår fortfarande, enligt Sandra Nilsson.

– Vi har en löpande vattenskada på grund av nederbörden och tövädret. Och vi har prioriterat bygget av ställning och väderskydd för att därefter kunna påbörja sanering invändigt.

Den här veckan ska hela fastigheten vara tömd på lösöre i samtliga lägenheter och då kan återställningen starta.

Omfattningen av branden är som bostadsbolaget initialt förväntade sig. Men vad kostnaden slutar på är för tidigt att sia om.

– Den är svår att uppskatta i dagsläget, säger Nilsson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan