Annons

Annons

Annons

Annons

Skara

Så stoppades de grova brotten i Skaraborg

Text: 

Antalet grova brott under 2018 var mycket stort.

Samtidigt har polisens utredningar mot de tiotal olika nätverk som funnits i området varit mycket framgångsrikt.

32 personer har redan dömts och 20 väntar på rättegång. Många gånger handlar det om ganska långa fängelsestraff.

– Det finns en väldigt bra anda bland de 400 anställda vi har i Skaraborg och den ska vi ta vara på, menar polischefen Mats Bergström.

– Vi försöker agera så offensivt vi kan mot den här typen av brottslighet och de ska verkligen känna att vi stör deras verksamhet, förklarar spaningschefen Peter Sundblad.

– Vi utbyter erfarenheter med andra polisområden både i Sverige och utomlands. Det kan handla om utdrag ur straffregister, men också registreringsnummer och andra saker som kan vara till nytta, konstaterar Marlene Andersson Wikman.

– Man kan säga att Skaraborg varit relativt förskonade från organiserad brottslighet, men under 2016 och 2017 tog den delen fart även här, säger Peter Sundblad på polisen.

Annons

• Fall 1: Det började som en utredning om människorov, misshandel, vapenbrott och utpressning. Det fortsatte med rån, kokaininnehav och dopningsbrott.

Annons

• Fall 2: Handlade om synnerligen grovt vapenbrott och polisen slog till då de överlämnade en pistol till en privatperson. Sammanlagt gjordes tre olika tillslag och 17 pistoler togs i beslag.

• Fall 3: Handlar om narkotikaförsäljning i Skara. Polisen stoppade här en kurir med 2 kilo amfetamin. Utredningen tar också upp vapenbrott och utredarna hittade 230 000 kronor i kontanter.

• Fall 4: Åtalet tog bland annat upp mord, mordbrand, grovt vapenbrott och misshandel. Domen har ännu inte avkunnats mot de personer som var inblandade.

• Fall 5: Handlar om grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Personer köpte ett kilo hasch utanför Källby kyrka, men då slog polisen till. I säljarnas bil hittade de ett hekto amfetamin, ett vapen och 140 000 kronor i kontanter.

• Fall 6: Handlar om en liga som stal dyra åkgräsklippare för stora belopp från kyrkor. De togs på bar gärning med två gräsklippare på en släpkärra. Sammanlagt stal de femton maskiner värda 100 000 kronor styck.

• Fall 7: Handlar om ett av de största tillslagen mot dopning som gjorts i Sverige. Miljoner satser har hittats.

• Fall 8: Handlar om personer som försökt pressa en Lidköpingsföretagare på pengar.

• Fall 9: Handlar om allmänfarlig ödeläggelse och här har polisen hittat 1 kilo sprängdeg och en detonator.

Annons

Annons

– Vi försöker agera så offensivt vi kan mot den här typen av brottslighet och de ska verkligen känna att vi stör deras verksamhet, förklarar Peter Sundblad.

Ny grupp

Till sin hjälp har man en ny grupp som startat som ett projekt. Den leds av Marlene Andersson Wikman och där ingår bland annat brottssamordnare och analytiker.

– Vi utbyter erfarenheter med andra polisområden både i Sverige och utomlands. Det kan handla om utdrag ur straffregister, men också registreringsnummer och andra saker som kan vara till nytta, konstaterar Marlene.

Man samarbetar också med andra myndigheter kronofogden, skattemyndigheten och Försäkringskassan för att få fram information.

– Det finns en väldigt bra anda bland de 400 anställda vi har i Skaraborg och den ska vi ta vara på, menar polischefen Mats Bergström.

Förtroendet ökar

Han konstaterar också att allmänhetens förtroende för polisen har ökat i Skaraborg under 2018.

Det står också klart att narkotikan finansierar mycket av den kriminella verksamheten.

– Den typen av brottslighet har funnits länge, men på senare år har nätverken också dykt upp här. Det handlar om makt och pengar, säger Peter Sundblad.

Annons

Annons

Till toppen av sidan