Annons

Annons

Annons

Skaraborgs Sjukhus i Skövde

Nytt förslag: Barnmorskan följer med från MVC till förlossningen

Text

Enligt ett förslag ska barnmorskor kunna följa med en gravid kvinna från mödravården till förlossningen och även ta hand om eftervård.

Miljöpartiet har i en motion föreslagit att gravida tas om hand på ett nytt sätt i regionen. Det handlar om att gravida kvinnor får möta personal som följer dem genom hela graviditeten, förlossningen och även eftervården.

Annons

Annons

I England, Australien och Danmark finns modellen som kallas caseload midwifery och på några andra håll i Sverige är den även på väg att införas. I höstas infördes en modell i Huddinge där en kvinna under sin graviditet lär känna tre barnmorskor, varav en är med på förlossningen, har SVT rapporterat.

– Det blir väldigt personligt. När värkarna drar igång ringer du din barnmorska som kommer till dig och kollar läget. Det kan vara jätteskönt om man är orolig. Sen följer hon med in till BB, sa Mia Ahlberg, omvårdnadsansvarig vid Karolinska universitetssjukhuset för graviditet och förlossning, till SVT.

Motionärerna vill att i första hand förstföderskor erbjuds denna möjlighet, men på sikt vill de att alla ska kunna få erbjudandet. Miljöpartisterna bakom motionen tror att det skulle bli enklare att behålla personal om barnmorskor får jobba både inom primärvård och sjukhus enligt denna modell.

Östra hälso- och sjukvårdsnämnden har ställt sig positiva till motionen. Enligt tjänsteutlåtandet finns fördelar som att patienter uppskattar modellen och att medarbetare kan känna en hög arbetstillfredsställelse. Möjliga nackdelar enligt tjänsteutlåtandet är ökad arbetsbelastning för barnmorskorna och ett större personligt ansvar.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot nämndens beslut om motionen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan