Nästan 5 000 elever har gjort sina val till Skövdes gymnasium. Flera program har färre platser än antal sökande, bland annat Gymnasium Skövdes teknikprogram som har dubbelt så många förstahandssökande som platser.
– Det är helt otroligt, säger Bengt Stenhammar, gymnasiechef i Skövde.

Vård och omsorgsprogrammet lockar inte eleverna i Skövde.
Gymnasieantagningen öppnade sjunde januari och stängde 1 februari. Närmare 5 000 elever har sökt till Skövdes sju gymnasier - kommunala och privata - som tillsammans erbjuder 44 olika program inkluderat alla inriktningar.
Mellan den 15 april till 15 maj är det en omvalsperiod då eleven får chansen att ändra sitt val.
På Gymnasium Skövde Västerhöjd sticker teknikprogrammet ut med sammanlagt 341 sökande till 64 platser. 102 elever har utbildningen som första val. Ekonomiprogrammet är också populärt med sammanlagt 429 sökande, 125 har det som första val, till 96 platser. Populärt är också samhällsprogrammet med 486 sökande, 127 i första hand, till 96 platser
Annons
Annons
Bengt Stenhammar, gymnasiechef i Skövde, träffade i fredags gymnasiechefer från de andra kommunerna som ingår i samarbetet för en avstämning.
– Vi konstaterade att teknikprogrammet i Lidköping inte har samma söktryck som i Skövde. Att trycket är så högt här beror på att Skövde har en bra utbildning med extremt bra lärare. Teknikföretagen är också på och angelägna om att få ungdomar med matematik och teknik som bakgrund, säger han.
I statistiken från antagningskansliet kan man också se att samtliga inriktningar på Kavelbros bygg - och anläggningsprogram är eftertraktade. Där är antalet förstahandsval fler än antal platser.
18 elever har inriktningen anläggningsfordon som förstahandsval men det finns bara åtta platser.
– Det är också jätteglädjande att fordonsprogrammet för personbil går upp. Det händer mycket på fordonsfronten med hybridbilar exempelvis. Här gör vi en satsning ihop med Bilia. Vi fräschar upp våra lokaler så det blir som en modern bilverkstad och Bilia står för en del fortbildning. Det är helt nytt till nästa läsår, säger Bengt Stenhammar.
Trenden med många sökande till de högskoleförberedande programmen inom samhälle och ekonomi håller i sig. Det gäller dock inte naturvetenskapsprogrammet där antal sökande minskat men där där utbildningen finns inom Volvogymnasiets industritekniska program. Till Volvogymnasiets 48 platser har 198 elever sökt och 65 har det som förstahandsval.
Annons
Gymnasium Skövdes vård och omsorgsutbildningen har däremot en negativ utveckling. 217 har sökt utbildningen 72 platser men endast 44 elever har det som första val. Samma tendens kan ses för motsvarande utbildning som finns hos de privata skolorna, Drottning Blankas gymnasium och Praktiska Skövde.
– Det är tråkigt att programmet inte har fler sökande, säger gymnasiumchefen. Det är en bransch där undersköterskor lätt får jobb samtidigt som det finns goda möjligheter att läsa vidare, exempelvis på Högskolan i Skövde. Tyvärr upplever ungdomarna att vårdyrket inte är tillräckligt attraktivt och det är tråkigt.
När det gäller sökande från andra kommuner toppar Falköping med totalt 225 elever , Mariestad 141 och Tibro 128.