Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Mesta idrottsvetarna finns i Tidaholm

Trion från Tidaholms IHF, Johnny Gustavsson, Roland Samuelsson och Kjell Andersson visade kyla när WIS (Westgöta Idrottshistoriska Sällskap) anordnade en frågesport för första gången i historien.

Det blev en stentuff final i mötet mot Wårgårda Idrottshistoriska Sällskap, som tidaholmarna till slut kunde vinna med en futtig poäng. 11-10 slutade finalen.

Mästare i sportfrågesport, fr v: Kjell Andersson, Johnny Gustafsson och Roland Samuelsson, som representerade Tidaholms Idrottshistoriska Förening.

– Finalfrågorna var ruskigt svåra och det blev en svettig final, men vi är naturligtvis mycket glada över att ta hem den här segern till vår förening, berättar Johnny Gustavsson.

Trion har fram till finalen visat ett brett kunnande och att man kompletterar varandra väl i idrottsfrågor av vitt skilda slag. När WIS höll sitt årsmöte i Vara avgjordes semifinaler och final.

När TIHF vann sin kvartsfinal mot Skara tidigare i februari klarades 18 av 20 frågor och i de andra kvartarna var det ingen som var i närheten av TIHF:s poängskörd och blev därmed lite av favorit i semin. Men så lätt skulle det inte bli. De fyra lagen möttes samtidigt i semin och fick 20 exakt lika frågor. Vid sammanräkningen visade det sig att Tidaholm, Wårgårda IHS och Vadsbo IHS alla hade 17 poäng och Falköping 13. Skiljefrågor togs till och där drog TIHF längsta strået tillsammans med Wårgårda IHS.

Annons

Annons

Finalen bjöd på 20 frågor som var otroligt svåra och som satte finalisterna på verkliga prov. Undertecknad har tagit del av frågorna och kan konstatera att svårighetsgraden var mycket hög.

Wårgårda ryckte till sig en ledning på 2-0 direkt, men Tidaholmstrion hade is i magen och gav inte upp. Försprånget minskade och mot slutet gick tidaholmarna förbi och gick upp i ledning med 10-9. Inför sista frågan som var en av de enklare - vad är skeleton och hur utförs denna sport? - fick båda lagen rätt och segern var ett faktum. Johnny, Roland och Kjell kunde jubla inför församlingen i Vara. Värdiga vinnarna belönades med en bok, samt ett antal trisslotter, men bäst av allt, TIHF tar första inskriptionen i det av WIS nyuppsatta vandringspriset. Grattis!

– Vi kommer att öppna trisslotterna tillsammans med de övriga nere på Idrottsmuseet, så kanske det kan bli en smörgåstårta, fortsätter en glad Johnny Gustavsson per telefon.

På frågan om det nu blir en större vinstsumma på trisslotterna och hur fördelningen då sker.

– Har vi inte funderat på, men då kanske en mycket hög procentsats tillfaller oss tävlande, avslutar en skrattande Johnny Gustavsson.

Några av frågorna som VB:s läsare kan klura på: Under många år var en västgöte chef för Stockholms Stadion. Vem?

När vann Sverige VM i handboll första gången?

Vilket lag vann första SM-finalen i bandy för herrar?

IK Columbia är idag en nedlagd förening från Västergötland, men från vilken ort kom föreningen?

Vilket år tog Sverige silver i volleyboll-EM?

Janne Kindmalm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan