Annons

Annons

Annons

Annons

Skara

Förskringraren förklaring: "Lurades av andra förskringrare"

Förskingraren trodde han hade ärvt 60 miljoner kronor. Därför behövde han pengarna.

Annons

Han fick ett mejl från utlandet som meddelade att han fått ärva sex miljoner dollar, alltså nästan 60 miljoner kronor. Om han bara...

-Nu förstår jag att jag blivit grundlurad, säger mannen som åtalas för grov förskingring mot Kristdemokraterna i Skaraborg.

I sin berättelse för polisen beskriver den åtalade partimedlemmen hur han låtit sig lurats av ett klassiskt så kallat Nigeriabrev (se faktaruta)

- 2013 fick jag information om att jag skulle få ärva en fond att förvalta.

Till polisen har han överlämnat vad som ser ut att vara officiella dokument, instämplade i en domstol i Nederländerna. "Information om arv av Thompsonfond” låter påskina att han testamenterats att överta en fond om 6 000 000 USD, alltså drygt 60 miljoner kronor.

Annons

Annons

- Jag har under flera år arbetat med välgörenhet/bistånd i en kyrklig församling och såg fonden som en möjlighet att kunna ge pengar i bistånd, säger den i efterhand naive förskingraren.

Som i alla fall med Nigeriabrev var det bara några små detaljer som fattades för att få tilgång till pengarna. Några kostnader som skulle betalas innan den stora potten kunde betalas ut.

För att få tillgång till fonden lurades han att föra över pengar till olika konton i utlandet föra att betala vissa påhittade kostnader såsom arvskatt osv.

Det är i varje fall hans förklaring till varför han under flera år fortsatte att föra över de pengar som begärdes. Totalt överfördes ca 3 500 000 kronor.

Först tog han av sitt eget sparade kapital och därefter tog han blancolån. Därefter lånade han ca 500 000 kr av släkt och vänner. Slutligen användes två miljoner av Kristdemokraterna i Skaraborg och lokalföreningens pengar.

Hade du inte kunnat betala, om du sålt dina fastigheter?

- Nej, jag måste ju ha någonstans att bo.

Partimedlemmen säger att han hade för avsikt att betala tillbaka alla pengar så snart han fått tillgång till fonden.

- Idag förstår jag att jag blivit grundlurad.

Han har inte längre några förtroendeuppdrag kvar utan lägger all sin tid på att försöka få de som lurat honom straffade. Han har anmält ärendet till Ekobrottsmyndigheten.

Till toppen av sidan