Annons

Annons

Annons

Skövde

Gustav Fridolin (MP) träffade väljare under sitt besök i Skaraborg

Text

Miljöpartiets Gustav Fridolin besökte under måndagen Skaraborg. Under vistelsen besökte språkröret gymnasieskolor, delade ut flygblad och pratade med väljare.

Det togs en och annan selfie under språkrörets besök på Resecentrum i Skövde.

Lidköping, Mariestad och Skövde var hållpunkterna som språkröret Gustav Fridolin (MP) besökte under måndagen.

På miniturnén träffade han bland annat elever och lärare på Västerhöjd i Skövde och De la Gardie-gymnasiet i Lidköping.

– Sen kom vi precis från ElectriVillage i Mariestad och ser vad som kanske blir världens första anläggning med solceller som ger vätgas som man tankar bilen med, säger Fridolin.

Språkröret passade under eftermiddagen på att träffa väljare på Resecentrum i Skövde, där han också delade ut flygblad tillsammans med lokala miljöpartister.

Annons

Hur har dagen varit?

– Bra. Jag gör det här på upploppet som språkrör. Jag har valt att åka och träffa lokala miljöpartister som kämpar på i med- och motvind och ser till att någonting händer. Det här landet hade inte varit mycket utan sina ideella eldsjälar i partier, föreningar och idrottsrörelsen. Att ge lite tillbaka till de som jag kunnat luta mig mot under min tid som språkrör känns viktigt för mig.

Annons

I maj avgår språkröret och kommer då gå tillbaka till sitt arbete som folkhögskolelärare.

– Jag kommer inte ta emot något avgångsvederlag eller sådär, jag lämnar politiken och börjar undervisa igen, säger Fridolin.

En stark grön grupp behövs i EU, tror Fridolin.

Fridolin tror att partiet behöver bli bättre i rättvisefrågorna. Detta är en av orsakerna till att det gick dåligt i senaste riksdagsvalet.

– Vi lyckades inte skapa trygghet i att vi brinner för miljöfrågorna för att vi vill ha ett schysst samhälle för människor att leva i. Man måste veta att vi står för samma engagemang för en grundläggande rättvisa i samhället, för att människor ska ha schyssta förutsättningar för månaden att gå ihop, för att barn ska växa upp i trygghet i Sverige, som vi gör för miljön, säger han.

Gustav Fridolin tror att samma krafter som mobiliserade bakom valet av Trump i USA vill använda det kommande EU-valet för egna syften.

– Om vi ska klara klimatet tror jag de allra flesta svenskar ser att EU behövs som en kraft mot USA, Kina och Ryssland när de vill sakta in och inte göra det som vi lovat varandra i Paris. Då behöver det vara en stark grön grupp i EU-parlamentet. Nu ser vi att högerkrafterna som stärkts på senare år möts av en grön våg i ganska många EU-länder. Vi vill se till att det blir så i Sverige också, säger han.

Annons

Vad betyder en röst på Miljöpartiet i EU-valet?

– Allt från en konkret miljöpolitik som att det ska finnas tåg som binder samman EUs större städer, att vi ska ha nattåg från Sverige ut i Europa, att vi ska kunna sätta skatt på kött från djur som blivit pumpade med antibiotika till att EU ska ta ledarskap för klimatet globalt.

Fridolin menar också att vissa europeiska länder attackerar demokratiska värderingar.

– Det är det vi ser i Ungern och Polen till exempel, säger han.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan