Annons

Annons

Annons

Skara

Trafikverket lovar bättring på 26:an - ny asfalt för 20 miljoner kronor

”Bedrövlig och sjukt spårig.” Läsarna är inte nådiga i sina omdömen om riksväg 26, mellan Skövde och Mariestad. Men Trafikverket lovar bättring.

26:an mellan Skövde och Mariestad är bitvis i bedrövligt skick, anser läsare. Här, strax utanför Skövde, är dock statusen god.

Beskedet härom dagen att Trafikverket prioriterar storstadsregionerna och högtrafikerade vägar och att vägarna i Skaraborg blir lidande, upprör tidningens läsare.

Annons

I sociala medier kommenteras nu beskedet. Glada emojis lyser med sin frånvaro. Här är de flesta små gubbar i stället röda av ilska - eller så fäller de en tår.

Och det tycks som om statusen på riksväg 26, mellan Skövde och Mariestad, upprör mest.

En läsare skriver till exempel: ”den är bedrövlig, spårig och guppig efter att de gjorde den till en 2+1 väg.”

Annons

En annan förare, som brukar köra sträckan, förklarar att hon knappt behöver styra själv och att den är otäckt spårig.

”Det är ju skamligt att ett regioncentra har det såhär. Usch”, fortsätter en annan.

Ytterligare en konstaterar att den spåriga vägen är livsfarlig när det ”regnat lite.”

Nu lovar Trafikverket bättring.

Nästa vecka väntas upphandlingen av ett förbättringsarbete på sträckan vara klar. Det innebär att en fyra kilometer lång sträcka på 26:an kommer att återuppbyggas någon gång under perioden maj till september, uppger Sofia Lindahl, presskommunikatör på Trafikverket.

Enligt henne är hela sträckan mellan Skövde och Mariestad projekterad och man har till exempel använt georadar och borrning för att avgöra hur vägen mår.

Sommarens insatser på den fyra kilometer långa sträckan vid Låstadgärde är omfattande och kostar cirka 20 miljoner kronor, berättar presskommunikatören.

– Det handlar inte bara om att fräsa bort lite asfalt och lägga ny. Man ska fräsa bort tre lager och återuppbygga vägsträckan med armeringsmatta av kolfiber. Det är ett omfattande beläggningsarbete som ska göras, förklarar hon.

Hur lång tid kommer arbetet pågå?

Annons

– Det är svårt att uppskatta i dagsläget.

Kommer övriga sträckor också att åtgärdas?

Annons

– Vi planerar ytterligare sträckor och det ligger etapper i planeringen inför 2020.

Läsarnas reaktioner handlar också om andra vägar.

Någon menar att de flesta ”typ” småvägar är undermåliga och att vägen mellan Lerdala och Övertorp samt raka linan är ”kassa”.

En pendlare uppmärksammar skicket på 49:an i flödet. Han menar att sträckan mellan Tibro och Karlsborg är ”riktigt usel och skulle behöva fixas till.”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan