Annons

Annons

Annons

Allt fler fordon på Skövdes vägar – två miljoner fler sedan senaste mätningen

Fler fordon rullar in och ut ur Skövde. Detta visar mätningar som Trafikverket gör var fjärde år på de stora infartslederna. Sammanlagt trafikeras vägarna av 4 800 fler fordon varje dygn.

Orsaken till trafikens ökning är att Skövde växer, tror Peter Svensson, trafikingenjör.

Nu har resultaten i Trafikverkets senaste mätning av årsmedeldygnstrafiken i Skövde presenterats. Samtliga mätta vägar visar en ökning med flera procent.

Störst är ökningen på riksväg 26 söder om stan. Där har trafiken ökat med 16 procent sedan den senaste mätningen. 11 940 fordon trafikerar varje dag sträckan vilket är 1 860 fler än 2014.

Det totala antalet fordon som trafikerar de stora infartslederna är 4 800 per dygn. Detta betyder att 1 752 000 fler fordon färdas till och från Skövde per år. Trafiken har på mätta sträckor ökat med 10 procent.

Annons

Flest fordon trafikerar fortfarande riksväg 49 öster om Skövde, i riktning mot Hjo. Där kör 13 570 fordon varje dygn.

Annons

Peter Svensson är trafikingenjör i Skövde kommun och när tidningen presenterar siffrorna för honom är det första gången han tar del av dem.

– När man hör de siffrorna förstår man att det ser ut som det gör i köerna, säger han.

Han tror att orsaken till den stora ökningen av fordon på vägarna är att Skövde växer.

– Därmed växer även inpendlingen. Det är många fler som jobbar i Skövde. Att inflyttningen ligger på ungefär 500 per år måste också betyda att det genererar mer trafik, säger han.

Vadsbovägen och Hallenbergsrondellen är det mest belastade området i Skövde kommun, menar Peter Svensson.

– De som jobbar vid sjukhuset genererar mycket trafik. Såna som ska vidare norrut kör den vägen när man kommer västerifrån. Det är en kombination av inpendling och att Skövde växer.

Både kommunen och Trafikverket jobbar på att förbättra situationen, men helt köfritt tror Svensson inte att Skövde kommer bli.

– Det finns ett antal planerade åtgärder. Trafikverket tittar på olika lösningar på riksväg 49 österut och cirkulationsplatsen vid Stallsiken. Mariesjökorsningen kommer byggas om, där blir istället en tvåfilig cirkulationsplats. Jag tror att man till viss del måste acceptera att det kommer vara lite köer, men kanske inte riktigt så extrema som de är just nu. Vi kommer bygga bort en del, säger han.

Annons

Han tror att det eventuellt kan bli aktuellt med en ringled i framtiden, men de värsta köerna kommer man troligtvis kunna åtgärda tidigare än så.

– Samtidigt är det så att om man ökar tillgängligheten ökar också trafiken i nästan samma utsträckning.

Kunde man inte förutsett problemet med köbildning och agerat tidigare?

– Då får man backa bandet femton år. Jag vet inte hur man tänkte då, men jag kan inte tänka mig att man kunnat förutsäga att Skövde skulle växa så mycket som det gjort. Det tror jag inte man hade med i tankegångarna, säger Peter Svensson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan