Annons

Annons

Annons

Annons

Skövde

För ett friskare Skaraborg – med qigong

Text: 

Skaraborg är först i Sverige med projektet. Tre förbund går samman för att ge stöd till människor med olika sjukdomstillstånd.

– Det är viktigt att människor får komma samman, säger Ove Ivarsen, qigongledare i Skaraborg.

Kerstin Hagberg och Ove Ivarsen kollar igenom det protokoll som de presenterar för de tre förbunden under dagens möte.

Nu presenteras en projektidé av Arbetarnas bildningsförbund (ABF) i Skaraborg som ska pilottestas under 2019. Idén står för att man ska tillämpa qigong som en träningsform för människor med någon form av medicinsk problematik.

Annons

Annons

De har bjudit in Astma- och allergiförbundet, Riksförbundet hjärtlung och Reumatikerförbundet för att delta i projektet.

– Det är intressant. Jag tror på det, säger Ann-Sofie Palmhammar, representant för Astma- och allergiförbundet.

Syftet med idén är att främja människors vilja att må bättre. Ove Ivarsen tillsammans med Kerstin Hagberg, representant för ABF i Skaraborg, berättar om sina erfarenheter. De upplever att många människor som mår dåligt isolerar sig, humöret sjunker och de hamnar i depression.

– Att de då kan få komma samman med människor som sitter i samma situation och genom det öka deras sociala gemenskap, säger Ove Ivarsen.

Det är Arbetarnas bildningsförbund (ABF) som tagit initiativ till projektidén.

Qigong är en träningsmetod som tillämpas för att stärka kroppen och öka koncentrationen. Den består av enkla rörelser och fokuserar på andning för att förbättra cirkulationen av energi i kroppen, bland annat. Den beskrivs som en träningsform som finns till för alla människor.

– Qigong är kravlöst. Du behöver inga särskilda skor eller kläder. Det är så oerhört lugnt så att alla människor kan göra det, säger Ove Ivarsen.

Men förhoppningen är att qigong även ska kunna spridas ut till resten av samhället.

Annons

– Vi lever i ett stressigt samhälle. Många sitter med onda axlar och nackar. Med dessa rörelser mår man mycket bättre, säger Kerstin Hagberg.

Annons

Förhoppningen är att handledare för förbunden kommer börja utbildas redan innan semesterperioden. Målet för pilottestet är att det ska genomföras tillfällen för medlemmar inom förbunden att testa på qigong under hösten. För att i slutet av året ha möjlighet att sammanställa det som gjorts – och lära sig av den period som varit.

Annons

Annons

Till toppen av sidan