Annons

Annons

Blåljus

Kriminalvårdare åtalas efter ovanlig rymning

Polisen letade efter den dömda mördaren.

Annons

En av fångvaktarna blev kissnödig. Transportbilen stannade i skogen i trakten av Laxå. Då passade den morddömde fången på att rymma. Sju månader senare är han ännu på fri fot.

Nu åtalas kriminalvårdarna för tjänstefel.

I juli 2018 smet en man från Kriminalvårdens anställda. Det var en 25-årig man som var dömd till fjorton års fängelse för mord och hade handfängsel på sig.

Det var i mitten av juli som fångtransporten stannade söder om en sjö mellan Finnerödja och Laxå för att ta en rast. Fången sprang från transporten och ut i skogen utan att personal lyckades komma ifatt honom.

– Han är på rymmen och kan bete sig mer eller mindre desperat, sa Christina Hallin polisens presstalesperson till media i samband med händelsen.

Nu åtalas en av de tre fångvaktarna för tjänstefel. Han ska ha bett om om att få ta kisspaus. Något som man inte hade planerat i förväg och inte planerat för hur man skulle hantera.

Det uppger SVT Örebro

Annons

Enligt åtalet kritiseras den anställde på flera punkter.

Det handlar bland annat om att mannen inte kontaktat transportledningen och förankrat det oplanerade stoppet, inte planerat bevakningen av den transporterade fången och genom att helt brista i uppsikt över fordonet och fången när han uträttat sina behov.

Annons

– Det är inte helt uteslutet att man får stanna, men då måste man ha en planering för det, säger åklagare Pia Åsberg uppger SVT Örebro

Åklagaren menar att mannen har ”brustit i sin myndighetsutövning genom att underlåta att vidta de återgärder som krävdes för att den frihetsberövade personen inte skulle kunna rymma”.

Förhandling i tingsrätten startar i slutet på april eller under maj.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy