Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Blåljus

En död i övning där Skaraborgs militär deltar

En kvinna dog efter att hon blivit påkörd av stridsvagn 90.

Annons

Vid 01-tiden på måndagsmorgonen larmades polis och ambulans till en allvarlig olycka vid militärövningen Northern Wind.

En person avled efter att ha blivit påkörd av stridsvagn 90.

I övningen finns även militär från Skaraborg.

”Klockan 00.55 natten mot måndagen den 25 mars inträffade en allvarlig olycka under övning Northern Wind i östra Norrbotten. Ett stridsfordon 90 är inblandat och en person har bekräftats avliden.” Det uppgav Försvarsmakten i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.

Lite senare under dagen meddelar man vad som hade hänt.

Den avlidne är en kvinna i 45-årsåldern från Jämtland och tillhör 145:e hemvärnsunderrättelsekompaniet. Anhöriga är underrättade.

Annons

Annons

Nio personer var inblandade i olyckan. Enligt Försvarsmakten skadades ingen annan vid olyckan med det cirka 23 ton tunga fordonet.

– Det värsta har inträffat. En kamrat i Försvarsmakten har betalat det yttersta priset och mina tankar går till de anhöriga och vänner i förbandet, uppgav övningsledaren, överste Stefan Smedman i pressinformationen.

Krisstöd är upprättat och den inblandade personalen tas omhand.

Under övningen Northern Wind i Norrland deltar 10 000 och av de som deltar är 7 000 utländska förband. Övningarna tog en paus under måndagen efter dödsbeskedet.

Från Sveriges deltar bland andra förband som Trängregementet och Skaraborgs regemente, Försvarsmaktens tekniska skola, samt Markstridsskolan.

Polisen har upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka med rubriceringen vårdslöshet i trafik samt vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott.

Det fanns även uppgifter tidigare om att flera skulle vara skadade, men det förnekade Försvarsmakten på morgonen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy