Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Chefredaktör gästade Gamla giffare

Per Gustafsson på Skaraborgsbygden besökte Gamla Giffare.

Annons

Per Gustafsson är chefredaktör och ansvarig utgivare för Skaraborgsbygden. Han gästade torsdagsträffen och berättade för Gamla giffare om tidningen han jobbar för och dagspressens framtid.

Per Gustafsson har och har haft många och skiftande arbetsuppgifter med en stark inriktning från början som berör nyhets- och samhällsfrågor som nämns i inledningen.

Per bor i Skara. Han gick journalisthögskolan i Göteborg 1979-1980. Han har varit allmän - och kommunreporter på Skövde Nyheter under 1980-talet, chefredaktör för tidningen Impuls 1996 - 2011, kommunikationschef på Vuxenskolan 1996-2011, koordinator i Europaparlamentet 2012 - 2014. Sedan november 2014 är han redaktionschef och ansvarig utgivare på Skaraborgsbygden.

Annons

Per inledde med att berätta från tiden på journalisthögskolan i Göteborg där man på den tiden nämnde att området kring Tidaholm var det tätaste med tidningar.

Fredagen den 6 november 1955 levererades första numret av Skaraborgsbygden till din brevlåda, men redan 1949 såddes det ett frö till dagens Skb.

Annons

”Skaraborgsbygdens innehåll skall vara en aktuell tidning som intresserar, berör, informerar och aktiverar skaraborgare”.

Utmaningar

Per Gustafsson reflekterade över dagspressens utmaningar.

Det finns mycket stark konkurrens om annonsintäkter från digitala medier, exempelvis Google och Facebook.

Facebook har sedan 2015 gått förbi lokaltidningen som den mest använda plattformen för att hålla sig uppdaterad om vad som händer i det lokala samhället, menar Per Gustafsson.

– Alltfler läsare uppfattar nyheter som ”gratis” på Internet och är inte beredda att betala för det redaktionella arbetet. Låsta artiklar förekommer mer och mer vilket är en finansieringsfråga för mediernas framtida överlevnad, berättade Gustafsson.

De traditionella lokalmedierna – SVTs och Sveriges Radios lokala och regionala nyheter och den prenumererade lokaltidningen anses av publiken fortfarande vara viktigaste, enligt den genomförda SOM-undersökningen på Göteborgs universitet 2018.

Befolkningen 9-79 år lägger i genomsnitt 5 timmar och 59 minuter på media per dag! 26 minuter mer per dag sedan 2015.

Sammanfattningsvis har Per ytterligare förmedlat en riklig information om – mångfald i nyhetsförmedling och opinionsbildning, om dagspressen i Skaraborg, ägarförhållanden, samt om media idag.

Annons

Annons

– En fungerande demokrati bygger på att det finns självständiga journalister och redaktioner som ger allmän nyhetsförmedling, kritiskt granskar samhället och ger utrymme och underlag för debatt och diskussion.

Efteråt fick åhörarna tillfälle att ställa frågor, många fick en tankeställare av ett ämne som är högst aktuellt i dagens förändrade samhälle och som berör så många.

Ove L Skatt

Annons

Annons

Till toppen av sidan