Annons

Annons

Annons

Anställd i hemtjänsten lurade till sig äldres kreditkort - stal från sängliggande

Text

Här stjäl den 22-årige mannen vårdtagarnas pengar.

Han har varit anställd vid hemtjänsten i Falköping, Skövde och Töreboda och lurat till sig ett stort antal kreditkort tillfälligt. På så sätt har han kunnat ta ut över 100 000 kronor från deras konton.

Nu åtalas han för fem bedrägerier i Skaraborg.

Genom spåra brukarnas kontokort har polisen kunnat se vem som tagit ut pengarna. Bilderna visar hur 22-åringen tagit ut stora belopp.

Händelserna har skett på ungefär samma sätt, ofta har han varit med en vårdtagare ute och handlat eller hjälpt dem med att ta ut pengar från en bankomat. Efteråt har han sagt att de förväxlat sina kort och därmed har de fått tillbaka dem.

Men då hade mannen försett sig med kontanter från deras konto.

Fall 1: Mannen hjälpte till att handla på Ica i Falköping och hjälpte då till att kontrollera saldot på hennes konto. Borta är 10 600 kronor.

Fall 2: Inträffade i Skövde då 22-åringen tog ut 15 600 kronor med hjälp av en vårdtagares Volvokort.

Annons

Fall 3: Mannen använde en persons kontokort i Töreboda för att ta ut 2 500 kronor från dennes konto. Kortet kom han över genom sitt arbete i hemtjänsten.

Annons

Fall 4: 22-åringen har kommit över en vårdtagare bankdosa i Töreboda och skapa sig ett bank-ID i hans namn. Sedan har han sammanlagt tagit ut 69 129 kronor och dessutom tagit ett lån på 15 000 kronor i personens namn.

• Fall 5: Mannen har tagit ut 8 100 kronor från en vårdtagares konto i Töreboda.

Åklagaren konstaterar att han kunnat utföra bedrägerierna genom att missbruka det särskilda förtroende som han hade som anställd i hemtjänsten.

Anhöriga larmade

I alla fallen är det anhöriga till de drabbade som slagit larm. Som i fallet i Falköping, där en 79-årig kvinna bad sin släkting att ta en titt på hennes ekonomi, hon var orolig för pengarna inte räckte.

När släktingen gick igenom räkningar och konton hittades ett uttag på 10 000 kronor som inte fanns någon förklaring till. För polisen gick det dock rätt snabbt att hitta den automat varifrån pengarna tagits, och att hämta ut bilder från den övervakningskamera som finns vid varje uttagsautomat. På bilderna sågs den man från hemtjänsten som bara några timmar tidigare hjälpt henne med ett annat uttag, men då på en betydligt lägre summa.

I förhör har den nu åtalade 22-åringen förnekat brott, utan menar att han bara tagit ut pengarna på brukarens order.

- Jag svär på att jag inte tagit ut de pengarna, säger brukaren.

87 öre kvar

I fallet som lett till att knappa 85 000 kronor försvunnit från en brukare i Töreboda var det också släktningar som slog larm. Mannens syskon ringde och undrade varför deras gemensamma fritidshuskonto var tömt. På kontot som skulle ha innehållit nästan 20 000 återstod då 87 öre...

Annons

Annons

Mannen son gick igenom räkenskaperna och upptäckte att även mannens övriga konton var tömda. När polisen gick igenom bokföringen hittades överföringar till ett spelbolag. Kontoinnehavare var 22-åringen som under en tid jobbat med brukaren.

I det fjärde fallet, även det i Töreboda, kan brukaren omöjligt själv ha tagit ut pengarna. Denne var nämligen sängliggande efter en njuroperation när han, enligt bokföringen, ska ha tagit ut över 8 000 kronor från automater på stan. På bilderna från uttagen syns istället - 22-åringen.

Mannen förnekar brott i alla fallen, utan menar att han bara gjort uttag som begärts av brukarna. Till och med pengarna från spelsajten måste ha kommit från brukaren, menar 22-åringen.

- Han ville provspela, jag visade honom. Han vann en liten summa, och sa att vi skulle dela på den. Då visade jag honom mitt konto, för att han skulle kunna föra summan dit. Kanske har han fortsatt göra så av misstag?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan