Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Självklart borde kommunerna kunna stoppa IS-terrorister

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det skrivs och diskuteras mycket i tidningarna och i sociala medier huruvida IS-terrorister och deras anhang som har svenskt medborgarskap skall få komma tillbaka till Sverige eller ej och om ifall man kan återkalla medborgarskap.

Den ondska som dessa terrorister uppvisat genom sina vidriga och bestialiska gärningar, kan inte ha undgått någon.

Det framstår som att vi i dagsläget står utan möjlighet att vidta åtgärder för att skydda våra medborgare mot denna obeskrivliga ondska, eller att ge upprättelse till offren. Men vi måste kunna agera om en återvändande IS-terrorist bestämmer sig för att bosätta sig i just vår kommun.

Annons

Annons

För i samma ögonblick som man frivilligt ansluter sig till en terrororganisation, vars syfte är att krossa vårt demokratiska och fria samhälle, väljer man också i samma stund bort rätten till att ta del av de förmåner som vårt samhälle erbjuder. Vår gemensamma välfärd bör därför inte erbjudas dessa terrorister, huruvida det gäller bostäder, försörjningsstöd eller utbildning. Den rätten borde vara förbrukad.

I Staffanstorp beslutade kommunstyrelsen nyligen att ”den som deltagit i, eller understött terrorism, till exempel återvändande IS-terrorister, är inte välkomna till Staffanstorps kommun.” Beslutet har sågats av rättsliga experter och mött kritik av de som tänker annorlunda, men fler kommuner verkar engagera sig i samma fråga, och för oss känns det självklart att vi i Skaraborg borde göra detsamma.

I de fall där det kan bevisas att terrorresenärerna har begått exempelvis mord eller folkrättsbrott är det inga problem att straffa dem utifrån befintlig lagstiftning. Däremot har det inte varit möjligt att döma personer enbart för att ha rest utomlands för att ansluta sig till en terrororganisation.

Sverigedemokraterna vill utreda ifall IS-återvändare kan straffas för handlingar som kriminaliserats efter att de begicks. Enligt Regeringsformen så har riksdagen rätt att bestämma om undantag från förbudet att straffa personer retroaktivt, om det krävs ”i samband med krig, krigsfara eller svår ekonomisk kris”, något som rimligen även borde innefatta den terrorism som IS utgör.

Annons

I Sverige har vi fått höra att vi ska öppna våra hjärtan och ta emot de som flyr denna ondska, och i nästa andetag ska vi omfamna de terrorister som människor flyr ifrån.

Therese Holm och Ove Berlin, SD Skara

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan