Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Gamla giffare mindes store idrottsledaren

Bertil " Bill" Göransson räknas som Giffarnas största ledare genom tiderna.

Erik Fredriksson hade "Bill" i fokus på Gamla giffares senaste träff.

Erik Fredriksson kände Bertil Göransson väl. Erik porträtterade "Bill" på senaste torsdagsträffen.

Inom så gott som varje förening har det genom tiderna funnits personer som på ett eller annat sätt i stort sett vigt sitt liv åt frivilligt arbete inom föreningsrörelsen. Föreningslivet i Tidaholm är inget undantag utan är en föregångare. Utan att ta till överord tillhör man än idag de främsta i landet. Många stora ledare har fostrats inom våra föreningar sedan ett tidigt 1900-tal till dags dato.

Senaste programmet hos Gamla giffare handlade om en av föreningens stora ledare Bertil ”Bill” Göransson. Erik Fredriksson berättade från sin dokumentation om "Bills" ledargärning i fotbollens tjänst, där sex kända personer har skrivit om "Bill".

Annons

Annons

Det finns inget motsvarande gjort om en styrelseledamot inom VFF, som sedan Erik har överlämnat till utvalda personer/organisationer.

Ingen annan känner till Bertil Göranssons historia bättre än hans vän Erik Fredriksson. De kände varandra i mer 55 år. Erik berättade målande om sin "Bill" och vad han tidigare har berättat för honom i samtal.

Den respekterade Idrottsjournalisten Stig Hagberg f.d. Expressen har bland annat skrivit om Bertil ”Bill” Göransson: ”Tidaholmare, trotjänare inom VFF. Otrolig kännare om svensk fotboll på djupet och känsla för både, klubbliv, ekonomi och spelets karaktär. Om ”Bill” bott i en annan ort än Tidaholm, ja då hade han varit en av de stora rubrikernas namn och hade jämförts med exempelvis Stig Nilsson Halmstad och Stig Svensson Öster".

Bertil föddes 1927 och gick bort 2012 i en ålder av 85 år. Bertils ledargärning inom sitt kära Giff var enorm och han vigde sitt liv åt fotbollen. För TG&IF i 61 år som vald ledare, styrelseledamot i 39 år varav 29 år som ordförande.

”Bill” erhöll de flesta utmärkelser en känd idrottsledare kan få: Tidaholms Gymnastik & Idrottsförening – Hedersordförande, Västergötlands Fotbollförbund – Hedersledamot, SvFF:s högsta utmärkelse förtjänstmedaljen i guld, Riksidrottsförbundets förtjänstmärke i guld.

När cykelvägen utmed Ulvesborgs C-plan döptes till Bertil ”Bill” Göranssons cykelväg var det efter att Erik Fredriksson och Anders Johansson enträget arbetat för att hedra TG&IF:s tidigare ordförande och största ledare.

Annons

Annons

Stamgästerna på Gamla giffares torsdagsträffar är mycket imponerade om bedriften som Bertil Göransson presterat till gagn för såväl TG&IF som fotbollens utveckling. Den positiva kännedomen om Tidaholm och idrotten finns på många ställen i vårt avlånga land tack vare våra fantastiska ledare och frivilliga medlemmar.

Ove L Skatt

Bertil Göransson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan