Annons

Annons

Annons

Annons

Skara

Tomma platser - trots att branschen skriker efter folk: ”Tänk igenom ditt gymnasieval en gång till”

Text: 

Skaraborgs blivande gymnasister bör ta chansen och tänka igenom sina val till hösten en gång till, uppmanar regionchef inom Svenskt Näringsliv.

Anna Gillek, regionchef inom Svenskt Näringsliv, uppmanar Skaraborgs blivande gymnasister att tänka igenom sina val en gång till.

Organisationen Svenskt Näringsliv har granskat söktrycket i den preliminära gymnasieintagningen inför hösten i Skaraborg.

Resultatet visar att det finns lediga platser på flera utbildningar trots att arbetsmarknaden som väntar elever som går utbildningen ser mycket ljus ut, uppger organisationen i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

– Många företag har i dag svårt att hitta nya medarbetare med rätt utbildning och erfarenheter. Samtidigt finns det arbetslöshet, inte minst bland unga. Det dåliga matchningen mellan arbetskraftsutbud och efterfrågan visar hur viktigt det är med utbildningsval som fungerar på arbetsmarknaden, säger regionchefen Anna Gillek.

Enligt en rekryteringsenkät från organisationen är det särskilt svårt att rekrytera CNC-operatörer och projektledare. På flera skaraborgska orter finns det samtidigt lediga platser på utbildningar som möter denna starka efterfrågan på arbetsmarknaden, uppger Gillek.

På bygg- och anläggningsprogrammen finns det fortfarande, enligt organisationen, 19 tomma platser i Skövde, 7 i Skara, 12 i Vara och 7 i Mariestad. På el- och energiprogrammet är 10 platser lediga i Skövde och 6 i Skara. Motsvarande siffror för fordons- och transportprogrammet är 18 platser i Skövde lediga, 9 i Skara och 22 i Mariestad och på det industritekniska programmet har Falköping 11 lediga platser, Skövde 6, Tidaholm 5 och Mariestad 6.

På de mer teoretiska programmen naturvetenskap respektive teknik är 5 platser tomma i Skara, 6 i Tidaholm och 11 i Mariestad respektive 5 i Skara, 5 i Vara, 7 i Mariestad och 18 i Lidköping.

– Statistik visar att det finns utbildningar där eleverna efter examen presterar långt sämre på arbetsmarknaden än andra. Samtidigt finns det vissa yrkesprogram och teknikprogram där en stor andel av eleverna snabbt kommer i arbete och får goda inkomster, konstaterar Gillek vidare i pressmeddelandet.

Hon betonar också att det fortfarande finns möjlighet för gymnasieväljarna att än en gång tänka igenom sitt val.

Annons

Annons

Till toppen av sidan