Annons

Annons

Annons

EU-valet 2019

Så röstade Skaraborgarna i EU-valet – SD största parti i flera valdistrikt

Text

Närmare var femte väljare valde Sverigedemokraterna i Skara, Falköping och Tidaholm, vilket är en större andel än på riksplan, enligt det preliminära valresultatet.

Stödet för Sverigedemokraterna är starkare i flera skaraborgska kommuner än i riket i stort, enligt det preliminära resultatet i EU-valet.

I Tidaholm är Socialdemokraterna fortsatt starka med tio procentenheter högre stöd än i riket, trots ett tapp på 4,2 procentenheter sedan förra EU-valet. Förutom Kristdemokraterna så får de borgerliga partierna lägre stöd i Tidaholm än i riket i stort - Moderaterna nästan fem procentenheter lägre stöd.

Preliminär röstfördelning för Tidaholms kommun enligt Valmyndigheten.

Annons

Samtidigt får Sverigedemokraterna högre stöd i Tidaholm än i riket med 19,7 procent. I valdistriktet Dimbo är Sverigedemokraterna största parti med 24,6 procent. I Tidaholm västra får däremot Socialdemokraterna hela 46,5 procent.

Annons

I Falköping stödjer 19,5 procent av de röstande Sverigedemokraterna, att jämföra med 15,4 på riksplan, enligt det preliminära valresultatet. Starkast är stödet i Stenstorps valdistrikt med 27,8 procents stöd. I flera andra distrikt ligger stödet för Sverigedemokraterna på över 25 procent och man är största parti: Åsarp-Kättilstorp, Vilske, Vartofta, Kinnarp-Slutarp och Floby.

Kristdemokraterna och Centerpartiet har starkare stöd i Falköping än i riket, men partier som Mijlöpartiet, Moderaterna och Liberalerna har lägre stöd.

Även i Skara har Sverigedemokraterna ett starkt stöd med 18,9 procent av rösterna. Högst är stödet i Ardala med 27,6 procent av rösterna. Moderaterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har lägre stöd i Skara än på riksplan, men Centerpartiet och Kristdemokraterna har högre stöd.

Annons

Annons

I Skövde har Moderaterna däremot ett starkare stöd än på riksplan, liksom Centerpartiet och Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna ligger på samma valresultat som i riket i stort, men i Tidans valdistrikt är stödet betydligt högre, 31 procent.

SD största parti i Vara

Allra högst stöd bland de skaraborgska kommunerna får Sverigedemokraterna i Vara där 23,3 röstade på partiet. Sverigedemokraterna är det största partiet i Vara i EU-valet.

I de två största kommunerna, Skövde och Lidköping, ligger stödet för Sverigedemokraterna på samma nivå som i riket i stort, 15,4 procent. I övriga skaraborgska kommuner är stödet högre för Sverigedemokraterna.

Stödet för Sverigedemokraterna är över 20 procent i Grästorp, Gullspång, Karlsborg och Töreboda.

Lågt stöd för Liberalerna

Liberalerna har väsentligt lägre stöd i Skaraborg än i riket i stort. Om enbart rösterna från Skaraborg skulle räknas skulle partiet inte klara fyra-procentsspärren. I samtliga skaraborgska kommuner är stödet för Liberalerna under fyra procent. I Töreboda är stödet så lågt som 1,0 procent.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan