Annons

Annons

Annons

Skara

Regionfullmäktige om dystra prognosen för ekonomin

Text

Regionens tunga ekonomiska prognos för i år och läget inför sommaren på sjukhusen är något av det som diskuteras på tisdagens regionfullmäktigemöte.

Västra Götalandsregionen väntas göra ett underskott på 400 miljoner kronor, något som avhandlas vid regionfullmäktige.

På regionfullmäktigemötet kommer regionens ekonomi att följas upp. Enligt en prognos för 2019 kommer regionen att få ett 400 miljoner kronor stort underskott. Det är framförallt sjukhusen som väntas få underskott i sin ekonomi, men även Västtrafik.

Med detta som bakgrund föreslås ett antal beslut. Ett beslut gäller att styrelse eller nämnd som inte uppnår positivt ekonomiskt resultat 2019 ska återställa underskottet i sin helhet under 2020.

Det kan nämnas i sammanhanget att Skaraborgs sjukhus senaste prognos är ett underskott på 150 miljoner kronor. Skaraborgs sjukhus gjorde förra året ett underskott på knappt 150 miljoner kronor men fick detta avskrivet, ett beslut som drevs igenom av oppositionen: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Annons

Annons

Förslaget att sjukhusen ska betala tillbaka ett underskott redan nästa år har Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna reserverat sig mot när det behandlades i regionstyrelsen. Socialdemokraterna lämnade en protokollsanteckning men stödde förslaget tillsammans med det grönblå regionstyret, varför förslaget gick igenom i regionstyrelsen.

Ett annat av förslagen gäller att regionfullmäktige ska ställa sig bakom regionstyrelsens åtgärder för att nå en ekonomi i balans som beslutades om 23 april. Vänsterpartiet har synpunkter på upplägget att regionfullmäktige ska ställa sig bakom regionstyrelsen istället för att fullmäktige själv fattar besluten och upprepar sina invändningar mot detta beslut.

Det finns också sju interpellationer, frågor som kräver ett längre svar och diskussion, att avhandla på mötet. Eva Olofsson (V) frågar om läget på sjukhusen inför årets sommar. Heikki Klaavuniemi (SD) undrar över regionens förmåga att ta emot IS-terrorister och Jan Alexandersson (V) frågar vad regionen kan göra för ungdomar i Gullspång, med tanke på hög ungdomsarbetslöshet och att Arbetsförmedlingen nu läggs ner på många håll.

Regionfullmäktige ska även ta ställning till en samordning av Västarvet och Kultur i Väst.

Nästkommande möte för regionfullmäktige hålls under två dagar i juni och då kommer budgeten för regionen kommande år att diskuteras.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan