Annons

Annons

Annons

Konstnatten 2019

"Konst-derby" på Idrottshistoriska museet under konstnatten

”Konst-derby” vad kan det handla om? Helt enkelt två utställare som har sina rötter i Tidaholms G&IF respektive IFK Tidaholm, men nu är det inte fotboll som gäller. Utan genuint hantverk i form av tovad ull och svetskonst.

Annons

Annons

Idrottshistoriska museet har utökat med en utställare inför årets Konstnatt 27-29 september och det är Zenita Brutho som ägnar sig åt tovat hantverk, tidigare har Rolf Rydén funnits på plats och han ställer även ut i år.

Det är nu fjärde året som Tidaholms Idrottshistoriska Förening finns med på Konstnatten. Besökarantalet har ökat varje år och det sporrar föreningen att fortsätta finnas med i detta enormt populära arrangemang. I fjol var det drygt 700 besökare och nu spänns bågen ytterligare.

Zenita har en fotbollskarriär bakom sig i TG&IF:s damlag. Hon har också ledargärning bakom sig och under åren 2007-2009 delade hon ordförandeskapet i huvudföreningen tillsammans med Pia Ström. Zenita finns fortfarande med i föreningsarbetet och numera hjälper hon till lite i damklubben.

Annons

Vad fick då Zenita att intressera sig för tovning?

– Det var för drygt tio år sedan jag såg en artikel i en tidning om tovning. Att sticka i ullgarn och sedan krympa ullen i maskin lät oerhört spännande och då kände jag att det här måste jag prova på, berättar Zenita.

Annons

Vantar och tofflor blir det i första hand, men även hattar och mössor ingår i Zenitas kollektion. Konstnatten är inget nytt för Zenita, hon har tidigare ställt ut på 4:anhuset och i Kungslena.

– För tre år sedan tackade jag nej till att ställa ut, kände då att jag istället ville åka runt på Konstnatten och se på andras konsthantverk. Men när jag nu fick förfrågan att ställa ut igen så tvekade jag inte på att tacka ja.

Rolf Rydén finns med för fjärde året i rad på Konstnatten och för andra året ställer han ut på Idrottsmuseet.

Rolf Rydén har en fotbollskarrär i IFK Tidaholm bakom sig och numera är det svetskonst som gäller. Rolf bjuder på en bred kollektion, han ställer bl.a.ut pajastavlor, kapsylöppnare, vedklyvar, figurer marschallhållare m.m.

Rolf kommer också ställa ut träalster.

Janne Kindmalm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan