Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Förslag: Så ska fler unga bli intresserade av äldreomsorgen

Text

Andelen äldre ökat i vårt samhälle och allt fler kommer att behövas inom äldreomsorgen. Men det är brist på timvikarier och ett svalt intresse för att arbeta där. Therese Holm (SD) har ett förslag på hur man kan locka ungdomar till äldreomsorgen.

Therese Holm (SD) har lämnat in två motioner till kommunfullmäktige.

Hon föreslår att Skara kommun ska inleda ett samarbete med Ung omsorg, ett företag som engagerar ungdomar som kan få ett första extrajobb inom äldreomsorgen. Tanken är att de ska ge lite guldkant på de äldres vardag och umgås med dem på äldreboenden. Projektet finns idag i Falköping och beskrivs som lyckat.

Annons

Annons

Det ger extra omsorg till de äldre, men kan också bli en språngbräda ut i arbetslivet för de unga och skapa ett intresse för att arbeta inom äldreomsorgen.

– Att arbeta inom äldreomsorgen beskrivs ofta som tungt, dåligt avlönat med obekväma arbetstider. Samtliga påståenden är inte helt osanna men det positiva och givande med arbetet som väger tyngre, är svårt att beskriva, och måste till viss del upplevas för att förstås, skriver Therese Holm (SD) i motionen till kommunfullmäktige som menar att bristen på semestervikarier och timvikarier är kostsamt och att kommunen måste agera så Skaras äldre får den omsorg de förtjänar och betalar för.

Hon tycker att Ung omsorg kan gagna både äldreomsorgen och ungdomar som får en värdefull sysselsättning. därför föreslår hon att Skara kommun utreder möjligheterna för ett samarbete med Ung omsorg.

Therese Holm har även lämnat in en motion om att förebygga nedskräpning. Hon menar att för svenskar är de regler och lagar som finns kring avfall självklara. Men för någon som kommit till Sverige från ett annat land är det inte självklart att veta hur man ska hantera sopor och återvinningen i Sverige. Därför vill hon att Skara kommun säkerställer att nyanlända får relevant information och kunskap kring miljövanor i Sverige.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan