Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaSkol- och bostadsprojekt på Rosenberg

Claes Rydholm
Krönika: Ett sånt tillfälle kommer aldrig tillbaka

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Tillbaka på jobbet igen efter fyra veckors ledighet. Och för den som undrar så är nästan hela huset färdigmålat. Som vanligt lyckades jag inte nå hela vägen. Resten av baksidan får jag ta när vårsolen börjar gassa.

Claes Rydholm

Det har varit händelserika veckor kan jag konstatera när jag följt rapporteringen i VB lite från sidan. Det är liksom lite mer spännande att öppna appen eller slå upp tidningen när man inte redan vet om innehållet.

Hallbygget på Rosenberg är ett kapitel för sig. Turerna är så många nu och svängarna likaså att de lika gärna kunde ha varit förlagda till VM-backen i Åre.

Jag är inte ute efter enskilda personer, det är alltför många insyltade under hela denna den långa processen, men hur det än vänds och vrids så tycks skäggen sitta cementerade i brevlådan. Halvhall, fullmåttshall och 1,5-hall. Beräknade prislappar som ändrats liksom på en skakig börs. Av vem och på vilka grunder? Ordet amatörmässighet kommer för mig,

Annons

Annons

Mest synd är det förstås om Tidaholms Gymnastiksällskap och dess utövare som fått ömsom klappar på kinderna, ömsom käftsmällar.

I juni togs efter vissa diskussioner beslut om att projektera för en fullmåttshall och att det skulle avsättas 30 miljoner kronor. Då hade vi ändå hört det viskas om att det nog skulle komma ett prisvärt förslag på en 1,5-hall. Det gick inte att få det bekräftat, men tycks ändå ha varit en illa dold hemlighet i politiker- och tjänstemannakretsar.

Om nu något var i görningen, varför kunde man inte lika gärna vänta till efter sommaren med beslutet, så att erforderliga korrigeringar kunde göras för att få ett riktigt beslutsunderlag?

I maggropen kändes allting så märkligt.

Och så kom så småningom beskedet om att lokala entreprenören Allt i bygge kunde fixa en 1,5-hall som kunde tillfredsställa för dryga 35 miljoner. Långt ifrån de 60 miljonerna som tidigare figurerat i de kommunala handlingarna.

Ett sådant lukrativt tillfälle lär inte komma igen. Någonsin. Men vad händer? Jurister säger olika, kommunledningen får kalla fötter, och allt skjuts upp igen.

Nu talas det till och med om att bygga en fullmåttshall och i ett senare skede riva ena väggen för att bygga ut. Det krävs inte mycket tankemöda för att inse att 35-38 miljoner kommer att bli något helt annat, mycket dyrare.

Annons

Bygga nytt, för att snart riva igen. Obegripligt.

Det är inte så ofta stekta sparvar flyger runt i luften. Att i det läget sitta bakbunden och försöka fånga dem mellan tänderna är extremt dålig tajming.

Annons

Jag ser två alternativ, antingen "expressutreda" bums eller blunda och köra, det vill säga kasta in fem miljoner extra. Och ta de efterräkningar eller tillrättavisningar som eventuellt kan komma.

* * *

Det känns bra att Tidaholms Bostads AB äntligen har fått grepp om hela Kungsbroområdet. Nu lär det hända grejer, det kommunala bostadsbolaget vill se action.

Det hade förstås känts bättre om projektet genomförts för flera år sedan. Men det behöver inte vara fel läge att upphandla nu när det skett en inbromsning i den svenska ekonomin och byggbranschen inte längre är överhettad.

Förhoppningsvis kan det bidra till något humanare hyror när allt är inflyttningsklart.

Annons

Annons

Till toppen av sidan