Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Barnen ska inte representera kungahuset: "De får friare liv"

Kungafamiljen.

Annons

Prinsessan Madeleines barn samt prins Carl Philips barn ska inte längre tillhöra kungahuset, meddelar hovet.

De har därmed inte sin framtida försörjning tryggad.

– De kan inte förväntas få sina levnadsomkostnader täckta av de anslag som tilldelas hovet, säger riksmarskalk Fredrik Wersäll.

Förändringarna berör prins Carl Philips och prinsessan Sofias två barn, prins Alexander och prins Gabriel, samt prinsessan Madeleines och Chris O’Neills barn prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne.

Barnen är fortsatt medlemmar av den kungliga familjen, men de kommer i framtiden inte att få uppdrag som statschefen ska ta, och har inte ställning som "kungliga högheter".

Annons

– Det här är ett övervägande som pågått under lång tid. Det har varit föremål för diskussioner i familjen, alla i familjen ska vara bekväma med det, säger Wersäll på en presskonferens.

Ska klargöra

Enligt Fredrik Wersäll tycker prins Carl Philip och prinsessan Madeleine att det är bra att barnen får en friare roll.

– De ser det som väldigt positivt att deras barns roll blir väldigt tydlig, säger han.

Tronföljden kommer inte att påverkas.

Annons

– De kommer att betraktas mer som privatpersoner och kommer inte att ha begränsningar när det gäller att ta anställning eller bedriva näring som är förknippat med att vara kunglig höghet, säger Wersäll.

Prins Alexander (hertigen av Södermanland), prins Gabriel (hertigen av Dalarna), prinsessan Leonore (hertiginnan av Gotland), prins Nicolas (hertigen av Ångermanland) och prinsessan Adrienne (hertiginnan av Blekinge) kommer fortsatt att bära de hertig- och hertiginnetitlar de tilldelats, enligt hovet.

Barnen behåller också sina prins- ock prinsesstitlar, men till skillnad från tidigare blir titlarna nu personliga. Fredrik Wersäll säger att de i och med dagens beslut inte förs vidare till make eller maka och inte heller till nästa generation.

Blir friare

Roger Lundgren är chefredaktör för tidningen Kungliga Magasinet och han är inte överraskad av dagens besked från hovet.

– Det har ju redan för två år sedan gått ut med att det skulle bli så här. Det är konstitutionsutskottet (KU) som tagit fram initiativet i samsyn med hovet och hovet har själva fört fram tanken om hur det ska vara.

Annons

Han säger att beslutet kommer att påverka framtiden för prinsessan Madeleines och Carl Philips barn.

– De får friare liv. Men de kommer att behålla vissa privilegier och tillhör fortfarande kungafamiljen. Det är precis på samma sätt som det varit för prinsessan Christina, säger Roger Lundgren.

Konstitutionsutskottet tillkännagav i maj förra året till regeringen att man vill se en parlamentarisk utredning som bland annat tittar på apanaget till kungahuset. Den utredningen har regeringen ännu inte tillsatt. Det senaste beskedet kom i mars i år från regeringen att frågan fortfarande bereds.

TT

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy