Annons

Annons

Annons

Ingmarstorp

Resa till Patagonien och besök i världens sydligaste stad

Kjell Henrysson tog med Gamla giffare till en mycket avlägsen plats, nämligen Patagonien i Sydamerika.

Resenärerna Jan-Åke Sandberg och Kjell Henrysson framför glaciären Perito Moreno i Patagonien.

Förutom släktforskning och historia är Kjell Henryssons stora intresse att resa. 2015 besökte han och en reskamrat norra Argentina, Uruguay och Chile vilket gav mersmak. De bestämde att de skulle resa till Patagonien också.

Patagonien är den sydligaste delen av Sydamerika och sträcker sig över både Chile och Argentina. Det är ett väldigt område 850 000 km2 stort, ungefär dubbla Sveriges yta. Området gränsar till två hav, Atlanten i öst och Stilla havet i väst.

Kjell Henrysson visade bilder och berättade fängslande om resan till Patagonien i sydligaste delen av Sydamerika.

Annons

Annons

I väster finns också den väldiga bergskedjan Anderna med sina snötäckta toppar och glaciärer. Längst i söder finns staden Ushuaia, världens sydligaste stad. Området, som i stort sett är trädlöst är mycket glest befolkat.

I februari i år blev resan av. Efter att ha landat i Buenos Aires tog man inrikesflyget till Trelew som ligger i norra Patagonien. I Trelew finns ett mycket berömt paleontologiskt museum, med skelett från många olika dinosaurier. Utanför Trelew hittades för några år sedan skelettet från den största dinosaurien som levat på jorden, Patagotitan Mayorum som vägde 76 ton och var tre giraffer hög.

Därefter hyrde man bil och satte kurs mot Ushuaia, 172 mil söderut. Resan gick genom i stort sett öde landskap med oändliga vidder. Överallt fanns dock betande lamadjur av släkten guanaco vilka gärna uppehöll sig utmed vägen.

Befolkningen bodde nästan uteslutande i städer vid kusten. Det finns ett ordspråk i Patagonien som säger att man aldrig skall åka förbi en bensinstation utan att tanka och detta gällde verkligen.

Sjölejon i Beaglekanalen.

Efter två dagars bilfärd rakt söderut passerades gränsen till Chile. Man får räkna med att det tar ett par timmar att passera en landgräns i Sydamerika. Det blev många stämplar i passet. Väl inne i Chile gällde det att komma över Magellans sund till Eldslandet. Det gick bra med en primitiv färjeförbindelse.

Annons

Eldslandet är uppdelat mellan Argentina och Chile och ganska snart fick man passera gränsen in i Argentina igen. Väl där var det bara några timmars bilfärd innan man nådde världens sydligaste stad Ushuaia. Staden hade en gång i tiden varit en fångkoloni men numera en betydande turiststad, framförallt för amerikanska kryssningsturister.

Annons

I Ushuaia företogs en båtutflykt i Beaglekanalen där man besåg massor av pingviner, sälar och sjölejon.

Nu vände man norrut och resan gick vidare utmed Andernas fot. Målet var nationalparken Parque National Los Glaciares med sina stora glaciärer. Detta blev nog resans höjdpunkt med besök vid glaciären Perito Moreno, en glaciär som omfattar 254 km2 och som rör sig cirka två meter per dag. Den kalvar ut i en sjö och det är en stor sevärdhet när stora isbitar plötsligt släpper från kanten.

Här företogs också en dagslång båtfärd på Argentinas största sjö Lago Argentino. Färden gick därefter vidare norrut utmed Anderna och besök gjordes bl a i Cueva de los manos, en grotta med 9000 år gamla målningar. Målet var Parque Nacional Los Alerces, en nationalpark som skyddar ett bestånd av upp till 4000 år gamla så kallad Fritzroyaträd. Även här blev det båtfärd eftersom parken inte gick att nå på annat sätt. Här fick man dock lära sig att världens äldsta träd fanns på Fulufjället i Sverige!

Nu vände man västerut mot Atlanten. Norr om Trelew finns en mycket berömd halvö Peninsula Valdés känt för sitt stora bestånd av olika typer av sjödjur, såsom pingviner, sjölejon och sjöelefanter. Det var en upplevelse att se de gigantiska sjöelefanterna. Utefter kusten jagade även späckhuggarna. Dessa är kända för att med vågornas hjälp även anfalla byte uppe på stranden. Späckhuggarna hade gjort anfall varje dag under veckan men tyvärr inte just den här dagen.

Annons

När man återlämnande bilen visade det sig att man tillryggalagt hela 640 mil!

Parallellt med sin berättelse visade Kjell ett bildspel med många bilder från resan. Kjell har på ett lättfattligt och mycket intressant sätt tagit med oss på en resa till speciella platser och händelser som vi kommer att minnas en lång tid framöver.

Ove Skatt

Jan-Åke Sandberg vid foten av en kopia av den största dinosaurien i världen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan