Annons

Annons

Sara Danius – en sekreterare som tog kommandot

Sara Danius och Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademien.

Annons

Det är hundra år sedan kvinnor fick rösträtt och det uppmärksammar kulturredaktionen med en serie miniporträtt över banbrytande kvinnor ur den svenska historien. I lördags gick ytterligare en sådan ur tiden. Emilia Söelund minns Sara Danius, Svenska Akademiens första kvinnliga sekreterare.

På dagen 100 år efter att Selma Lagerlöf tog plats i Svenska Akademien kom en annan kvinna och satte sig på stol nummer 7. Kvinnan hette Sara Danius och skulle också komma att skriva in sig i historien. Den här gången som Svenska Akademiens första kvinnliga sekreterare.

Bland det första hon gjorde var att meddela nyheten att den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj tilldelades Nobelpriset i litteratur. Det fanns en stark symbolik i att en kvinnlig representant för Svenska Akademien presenterade en kvinnlig pristagare – som dessutom hade gett röst åt hundratals sovjetiska kvinnor genom att samla in deras vittnesmål om kriget.

Sara Danius representerade, med sin knytblus, en ny generation av kvinnor som både har makt och som tar kommandot över berättelsen. Inspirerande för vissa, skrämmande för andra.

Annons

Att ta kommandot över berättelsen var något som Sara Danius var en mästare på. Jag är övertygad om att den ständiga sekreterarens stora intresse för fotografi låg bakom den rad av de ikoniska bilder som togs under Svenska Akademiens kris.

Annons

Bilden på Sara Danius, upptryckt av medierna mot Börshusets gråa vägg medan Peter Englund håller ett skyddande paraply över hennes huvud.

Bilden på Sara Danius och Sara Stridsberg när de arm i arm lämnar Svenska Akademien.

Bilden på Sara Danius i sin gigantiska, drottninglika Nobelklänning. Ensam sittandes bland tomma stolar.

Dessa bilder skapades inte av en slump. De var omsorgsfullt regisserade för att berätta en historia.

En annan berättelse som Sara Danius tog kommandot över var den om cancern. I ett minnesvärt Vinter i P1 berättade hon om hur livet förändrades när hon fick beskedet. Om rädslan för att lämna dem som behöver henne, om sjukdomsförloppet och behandlingen.

Sara Danius protesterade mot ovanan att prata om cancer som en kamp som kan vinnas eller förloras. Det är slumpen och läkarna som avgör ens öde, konstaterade hon.

Den 12 oktober dog Sara Danius, 57 år gammal. Hon går till historien som en modig ständig sekreterare, men också skarp forskare och skribent. Den första av sitt slag, men knappast den sista.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy