Det handlade om Island hos Gamla giffare senast. Och vem är bättre skickad att berätta om landet än Linda Hauksdottir Lidén?

Linda Hauksdottir Lidén med det framgångsrika fotbollslandslagets tröja. Den och föredraget imponerade på Gamla giffare.
Linda Hauksdóttir Schram är född och uppvuxen i 'storstaden' Reykjavík. Pappa heter Haukur (isländska namnet för fågeln Hök) och Linda är hans dotter, därav Hauksdóttir. Hon kom till Tidaholm tillsammans med kompisen Elín, som har en svensk mamma.
– Vi tänkte vara här ett år för att lära oss svenska, eftersom vi skulle gå en skola hemma på Island, där mycket av litteraturen var på danska, norska eller svenska, berättade hon.
Efter ett besök i en av stans blomsteraffärer, det fanns två på den tiden, blev det ändrade plaer.
Annons
– Där hittade jag en trevlig blomsterhandlare och kom att bli kvar i Tidaholm.
Annons
Linda sedan dess varit tidaholmare i drygt 43 år .
– I december firar vi 40 år som gifta.
Folk brukar prata om Island som en liten ö långt ute i havet, men landet är så stort som en fjärdedel av Sveriges yta. 330 000 innevånare innebär cirka 3.3 personer/km2. Nästan hälften bor i Reykjavik.
Vintertid är det sällan kallare än -5 grader. Sommaren är det 12-16. Gäller sydväst landet, nordöst och uppe i bergen är det kallare. Det "snälla" klimatet beror på Golfströmmen.
Varmvatten ligger runt ca 110ºC. För att kunna använda vattnet i hushållen, måste det kylas ner till ca 65-70 grader.
Danska och engelska läses som första utländska språk på Island, därefter norska, svenska.
Den första invandraren var en norrman Ingólfur Arnarson som kom med sina vänner, husdjur och trälar till Island år 874 och byggde sin gård i Reykjavik. Alltinget, Islands riksdag, hölls först år 930. Landet anses vara världens äldsta demokrati.
I somras besökte Linda och Anders Västfjordarna.
– Anders var där för första gången. det är mäktig natur med höga berg, djupa dalar, och smala fjordar.
Det är inte så lätt att bygga vägar i denna karga, ibland ogästvänliga natur. Mycket branta backar med grusiga serpentinvägar.
– Men eftersom vi så gärna ville ta oss till ett hisnande vackert vattenfall, Dynjande, fick jag utstå denna skräckfärd.
Varma källor o kalla källor på finns många ställen, ofta sida vid sida, med några meters mellanrum. Högsta berget 'Hvannadalshnjúkur', är 2110 meter. Den finns under Vatnajökull, den stora glaciären.
Annons
Det finns många aktiva vulkaner. Katla förväntas ha utbrott i 20-30 år. Hekla kör stora och små utbrott lite då och då.
Annons
– Vi kallar dem "turistutbrott":
Utöver fisket, finns det industrier, odling av grönsaker och blommor, en liten odling av spannmål. I landet finns tre stora aluminiumsmältverk. Det fodras väldigt mycket energi för att förädla denna metall, och energi finns det gott om.
Det är fattigt på vilda djur, på östlandet finns det renar. Det är dock mycket rikt fågelliv i hela landet.
De tamdjur som finns på Island, är gamla raser som vikingarna hade med sig på Landsnámstiden - då de gick i land och bosatte sig där. Nötkreatur, får, getter och hästar. Grisar kom dock senare, någon gång under senare delen av 1700-talet. Som renarna. Eftersom dessa djur är renrasiga sen starten, är det förbjudet att ta in andra tamdjur till landet. De islandshästar som tas med till tävlingar ut i världen, får aldrig mer komma hem till Island.
På Island äter man mycket fisk och skaldjur, lammkött och mjölkprodukter. 'Skyr' är en delikates tycker de flesta islänningar. En sorts kvarg som går att variera i all oändlighet. Lamm/fårkött i alla de former. till exempel korv, äter man mycket. Rökt fårfiol, med tillbehör, är den vanligaste maten på Juldagen. I början av året firas Midvinterblot, på årets första månad enligt Asatron. Då äter man syrad, torkad och rökt mat.
Linda kan inte rekommendera någon av dessa maträtter direkt. Men man kan ju smaka nån liten bit, för att få en snaps 'Svarti Dauði' (Svarta Döden) som är isländskt brännvin, det är ganska gott, däremot!
Annons
Och är man i Reykjavik city, får man inte missa 'Bæjains bestu'. En liten körvamoj, som sålt korv i bröd i dryga 80 år!
Islands ekonomi är ganska stabil för tillfället, har repat sig efter en svår tid för några år sedan. Hösten 2008. Största inkomstkällan är numer turismen, cirka 2,2 miljoner turister/år! Den ger mer än fiskexporten, nu för tiden.
Annons
Det innebär också stora risker när turister ger sig ut på vandringar och cykelturer i ödsliga trakter, som försvinner, och i värsta fall dör. Det kostar samhället stora pengar att leta efter turister var och varannan vecka, med Räddningstjänst, helikoptrar och mängd frivilligkårer.
Sevärdheter finns överallt. Lindas tips ärt att hyra en bil och bara kör. över allt rundtur med möjlighet bb, bondgårdsövernattning, hotell i olika prisklasser. Se upp med bensinen i bilen, det är långa avstånd innan nästa tankställe.
Ove Skatt